Najstaršie slovenské internátne rádio má už polstoročie

Prešovských vysokoškolákov už 50 rokov sprevádza Internátne rozhlasové štúdio Prešovskej univerzity v Prešove (PU) Rádio PaF. Práve v prebiehajúcom akademickom roku oslavuje významné jubileum. 

O založenie rádia sa v akademickom roku 1968/1969 postarala skupina mladých a šikovných študentov Prešovskej univerzity. Tí pôvodne vysielali z priestorov terajšej vrátnice Študentského domova a jedálne na ulici 17. novembra v Prešove pod názvom Internátne rozhlasové štúdio. Významná zmena nastala v roku 1993, keď sa rádio premenovalo na Rádio PaF, Rádio Pedagógov a Filozofov. V nasledujúcich rokoch prišla aj modernizácia, jej súčasťou bolo napríklad prvé logo, digitálne vysielanie, zvuková pena v štúdiu alebo vysielací mix. 

Za mikrofónom rádia PaF sa počas piatich desiatok rokov vystriedali približne tri stovky redaktorov a moderátorov. Terajší členovia rádia na čele so svojím súčasným riaditeľom Petrom Tarasovičom preto pri príležitosti jubilea zorganizovali slávnostnú oslavu, na ktorej sa mnohí absolventi Prešovskej univerzity a bývalí pracovníci rádia PaF zišli a zaspomínali si na predchádzajúce skúsenosti. 

„Každý utorok a štvrtok som so spolužiačkou a technikom mala ranné vysielanie a to mi v podstate zostalo už celý život. V rádiách pracujem už jedenásť rokov a stále vysielam ráno, takže na PaF mám iba najlepšie spomienky. Keď som aj ráno zaspala, z druhého poschodia internátu som iba zbehla na prízemie, kde som našla červené kožené dvere a spoza nich sa vysielalo," zaspomínala si pre Televíziu Mediálka Oĺga Džupinková, ktorá v súčasnosti pracuje v Rádiu Expres. 

Foto: facebook.com/radiopaf