Môžete po maturite alebo štátniciach cestovať vlakmi zadarmo?

Študenti majú na Slovensku viacero výhod a zliav, ktoré s obľubou využívajú. Zisťovali sme, ako je to v dopravných prostriedkoch v lete po úspešnom vykonaní štátnej skúšky.

Absolventi stredoškolského či vysokoškolského štúdia nárok na letné cestovanie vlakmi zadarmo a na zľavnenú autobusovú či mestskú hromadnú dopravu nemajú. Tak znejú rázne stanoviská z prepravných spoločností. Podľa nich môžu úspešní maturanti využívať študentské výhody do 30. júna a úspešní absolventi vysokých škôl iba do dňa absolvovania štátnej skúšky.

Realita však býva veľakrát iná. Väčšina študentov si zľavy uplatňuje prostredníctvom karty ISIC, ktorá má v sebe zabudovaný čip. Ten je pri stredoškolákoch platný do konca júna a pri väčšine vysokoškolákov oficiálne až do konca septembra. Študentské noviny sa pýtali absolventov desiatok rôznych slovenských fakúlt a univerzít na to, dokedy im po štátniciach karty ISIC fungovali. Čo sme zistili?

Že je to veľmi individuálne a závisí to od študijných referentiek. Zatiaľ čo niektoré referentky študentské výhody zablokujú ihneď po štátniciach, iné tak urobia na konci júna a niektoré tak neurobia ani v lete. Podľa skúseností oslovených absolventov je vaša šanca na zľavy v doprave živá do rozhodnutia referentky, alebo do momentu, kým ISIC priložíte k terminálu v priestoroch školy. Práve terminál, ktorým ste si v predchádzajúcich rokoch platnosť zliav predlžovali, ich teraz môže deaktivovať.

Čo teda odporúčajú absolventi? Kartu rozhodne netreba prikladať k terminálom v škole. Jej platnosť si môžete overovať v dopravnom podniku alebo na železničných staniciach, pretože terminály dopravných prepravcov vám iba zobrazia platnosť zľavy, ale nezablokujú ju.

Foto: Pexels