Nezvyčajná rybačka v amsterdamských kanáloch

Pri návšteve Holandska môžete okúsiť netradičný zážitok. Lov plastov v mestských vodných kanáloch.

Za týmto nápadom stojí Marius Smit, zakladateľ Plastic Whale (v preklade Plastovej veľryby). Jeho spoločnosť organizuje plavby, počas ktorých môžete aktívne pomôcť životnému prostrediu. Prehliadky Amsterdamu alebo Rotterdamu tak získavajú nový ekologický rozmer.

Tento zážitok sa stal prekvapivo populárnym. Nielen medzi akousi hŕstkou nadšených motivovaných dobrovoľníkov, ako by sa dalo očakávať. Netradičná rybačka si získala pozornosť a náramnú obľubu medzi turistami. Plastová veľryba totiž usporadúva výletné plavby po mestských kanáloch. Návštevníci Holandska dobrovoľne skáču do lodiek a v plášťoch a sieťkami lovia plast počas dovolenky. Za túto ekologickú jazdu si platia. K prehliadke mesta tak môžu získať dobrý pocit, že sa aktívne zapojili v ekologickej činnosti, urobili niečo pozitívne pre životné prostredie a podporili organizáciu, ktorá sa tejto tematike venuje.

Kladný ohlas získala spoločnosť aj od detí. Tie si netypické rybárčenie užívajú s vervou deťom vlastnou. Tieto výletné plavby tak môžu mať aj edukačný vplyv. Mladí od malička vidia, že plast do vody nepatrí, ale má aj priame účinky na znečistenie. Čo určite treba rátať k pozitívam celej myšlienky.

Účastníci lovu na plasty už za roky fungovania vytiahli rôzne predmety, ku ktorým sa viažu zaujímavé príbehy. Peňaženky, kľúče ale aj marihuanu.

Nezvyčajná rybačka v amsterdamských kanáloch

Mariusa Smita k iniciatíve inšpirovali jeho cesty po Ázii, kedy si začal všímať mieru znečistenia plastami. Po návrate domov si uvedomil, že tento problém je Holandsku bližšie, ako sa domnieval. Mestské vodné cesty, slávne amsterdamské kanály, boli zanesené odpadmi. Vtedy sa Smit rozhodol, že podnikne zmenu.

Znečistenie je skutočným problémom. Waternet, amsterdamská spoločnosť odhaduje, že z vodných kanálov sa denne vytiahne až 3,5 tony odpadu. Väčšina týchto smetí sa do morí dostáva práve z miest. Z kanálov do mora. Práve toto chcel Smit ovplyvniť a zredukovať.

Tento zber odpadu určite nie je úplne zbytočnou iniciatívou. V súčasnosti existujú celé ostrovy z plastov, ktoré sa za roky nahromadili v oceánoch. Eliminovať rozširovanie týchto oceánskych skládok by mala byť jednou z priorít pri riešení problematiky.

Zozbieraný plast sa hneď využíva. Lode na ktorých sa plavby uskutočňujú, sú z recyklovaného materiálu. Čím viac odpadu sa vyzbiera, tým viac lodí môžu vyrobiť. Na postavenie takéto plavidla je potrebných približne 8500 fliaš.

Zdroj: plasticwhale.com

Foto: plasticwhale.com