Kravata alebo motýlik? Vieme, ako by sa chlapci mali obliecť na stužkovú!

Stužková slávnosť je u väčšiny mladých mužov prvou oficiálnou a formálnou udalosťou v živote, a preto môžu pri výbere vhodného outfitu tápať. V nasledujúcich riadkoch prinášame všetkým maturantom návod na to, ako správne doladiť oblek a jeho doplnky.  

Akej farby by mal byť oblek?

Väčšina chlapcov siaha po tradičnej čiernej farbe, no v móde sú aj tmavomodré obleky. Odporúčame rozhodovať sa medzi týmito dvomi farbami. Za vyslovene nevhodné sa považujú pestrofarebné alebo biele obleky a neodporúčajú sa ani sivé kombinácie, ktoré sú vhodnejšie skôr pre starších mužov. 

Jednofarebná alebo vzorovaná košeľa?

Ak vzor, tak jednoduchý. Zabudnite preto na výrazné pásiky alebo veľké kocky, o obrázkoch ani nehovoriac. Pôsobili by rušivo a obrali by vás o možnosť experimentovať so vzorom kravaty alebo motýlika. Najjednoduchšie je preto zvoliť jednofarebnú košeľu. Jej veľkou výhodou je tiež to, že v budúcnosti ju najjednoduchšie doladíte aj do oblekov iných farieb. 

Motýlik alebo kravata?

To, čo sa vám páči viac. Na formálne udalosti sú vhodné oba doplnky. Dobrou radou však môže byť, že vaši rodičia a starší učitelia môžu vnímať kravatu ako tradičnú súčasť obleku. Motýlik je skôr vnímaný ako modernejší prvok. 

Čo s topánkami?

Čiernou farbou v tomto prípade nič nepokazíte. Čierne topánky môžete použiť k čiernemu i modrému obleku, no pri modrom obleku máte ešte jednu možnosť. Celkový outfit v tomto prípade ozvláštni aj svetlohnedá obuv, ktorá vynikne a v naleštenom stave pôsobí naozaj elegantne. Pri akejkoľvek farbe topánok však nezabudnite, že ponožky musia byť tak dlhé, aby v žiadnom momente neodhalili pokožku!

Aké doplnky zvoliť?

Na ľavej ruke môžete mať hodinky, ale dôrazne odporúčame vyhnúť sa akýmkoľvek digitálnym kúskom. Elegantnejšie vyznejú klasické pánske hodinky s koženým alebo kovovým remienkom. Muži môžu ako doplnok k obleku zvoliť aj opasok. Ten musí byť tenký a musí farebne ladiť s topánkami. Siahnuť tiež môžete aj po manžetách, tie by mali spod saka vytŕčať maximálne o jeden a pol centimetra. 

 

Foto: Veronika Pancuráková