Staré oblečenie, ktoré vyzerá ako nové? Takto to zvládnete!

Kúpite si nádherné kúsky. Tešíte sa z nich týždeň, dva, možno aj mesiac, no potom akosi stratia svoje čaro. Vyblednú, vyťahajú sa, kde-tu chýba kamienok či gombík a už to vôbec nie je ono. Ak chcete, aby vaše obľúbené šaty zostarli s vami, musíte sa o nich príkladne starať. To isté platí aj o topánkach, bižutérii či doplnkoch. Prečítajte si tipy, ktoré predĺžia „život“ vášho šatníka a zachránia vašu peňaženku.

Spodná bielizeň a plavky 

Určite sa vám stalo, že ste vložili svoje nohavičky či obľúbené plavky do práčky a po vybratí sa vám zdalo, že sa akosi zväčšili. Nie, nie je to len vaša predstavivosť. Možno vydržia raz, dvakrát či trikrát, no pri opakovanom praní stratia svoju pružnosť a elasticitu. Práve preto by ste ich mali prať pekne krásne ručne ako Popoluška. Dajte si tiež pozor pri pláchaní a výbere pracieho prostriedku. Všetko musí byť jemné presne ako vaša bielizeň. Po každej návšteve kúpaliska nechajte plavky aj hodinu namočené v studenej vode, pretože práve chlór a slaná voda ničia ich pružnosť a vlákna. Podprsenky často striedajte, majte na výmenu aspoň 3 kusy. Do priečinka so spodnou bielizňou môžete umiestniť fľaštičku od prázdneho parfému, ktorá zanechá jemnú vôňu.

Topy, tričká, košele 

Po vypratí zaveste košeľu na drevený vešiak a nechajte voľne uschnúť. Predídete tak nežiaducemu roztiahnutiu či zmene tvaru, pretože ramená košele presne zapasujú na ramená vešiaka. Po uschnutí a vyžehlení košeľu zaveste a udržujte medzi jednotlivými kúskami oblečenia dostatočný odstup.

Vyhnite sa žehleniu na sucho. Je lepšie a jednoduchšie žehliť oblečenie, ktoré je ešte stále mierne vlhké. Môžete si tiež pomôcť rozprašovačom, ktorým odev pri žehlení navlhčíte. Dodržujte tiež vhodné poradie žehlenia: golier, manžety a následne zvyšok.

Košele ukladajte starostlivo. Najlepšie je zavesiť ich na vešiak, no v prípade, že niekam cestujete, postupujte nasledovne. Starostlivo pozapínajte všetky gombíky, golier spevnite umelohmotnou alebo kartónovou výplňou, ktorá pomôže zachovať jeho tvar. Aby ste sa vyhli záhybom, pomôžte si papierom a až tak košeľu poskladajte. 

V prípade tričiek neplatí trik s vešiakom. Tričká radšej skladajte, aby sa neroztiahli. Najprv založte rukávy smerom do zadnej časti trička a tak prehnite napoly, aby ste predišli nepekným záhybom.

Nohavice

V prípade nohavíc to s praním nepreháňajte. Vieme, že otázka čistoty a kvantity prania je osobnou voľbou, ale pri tomto kuse odevu buďte striedmejšie. 

Nohavice v úložnom priestore zoraďte nielen podľa farby, ale aj podľa materiálu, ľahšie letné a hrubšie zimné. V prípade, že niekam cestujete, nezabudnite si pribaliť ihlu a niť. Keď vám totiž spadne gombík z nohavíc, sranda končí.

Skôr než dáte džínsy prať, obráťte ich vnútornou stranou von. Predídete tak zbytočnému vyblednutiu ich farby. V prípade džínsov sa nemusíte báť ničoho. Nezničí ich ani časté pranie a ak sa aj roztrhnú, budú vyzerať štýlovo.

Čím dlhšie necháte čistiaci prostriedok na akejkoľvek škvrne pôsobiť, tým ťažšie bude odstrániť ho. Oblečenie namočte do studenej vody a na škvrnu aplikujte malé množstvo prostriedku. Ak je to možné, položte pod škvrnu iný kus látky. Špinavý odev môžete nechať namočený počas celej noci a až potom dať do práčky. 

Šperky a kabelky 

Pri plávaní alebo cvičení si dajte všetky šperky dole. Aj tie najkvalitnejšie sa môžu poškodiť, odštiepiť, stratiť či zaniesť špinou.

Najdôležitejšia vec pri kúpe šperkov je opýtať sa predavačky, ako sa treba o daný tovar starať. Či už je to striebro, zlato, alebo bižutéria, neváhajte sa opýtať.

Roztrhol sa vám náhrdelník, z prsteňa vám odpadlo očko, alebo sa vám pokazili hodinky? Nehrajte sa na opravárku a šup k profesionálom. Ak sa vám roztrhne náhrdelník, jednotlivé čiastočky starostlivo uložte do vrecúška, aby ste zabránili akejkoľvek strate.

Pri šperkoch si dávajte špeciálne dôraz na dôkladné a starostlivé uskladnenie. Ak ich na seba natlačíte, môžu sa zahrčkať, oškrieť, jednoducho čokoľvek. Taktiež sa vyhnite priamemu slnečnému žiareniu, ktoré by mohlo mať vplyv na ich farbu. Uskladňujte ich radšej na tmavých miestach.

Pri čistení používajte špeciálne prostriedky. Namáčajte ich do vlažnej vody, môžete pridať kúsok citróna. Vyhnite sa studenej alebo horúcej vode a nezabudnite dať zátku do umývadla!

Pri kúpe kabelky zvážte aj kúpu bavlneného zaťahovacieho vrecúška. Vaša kabelka vám tak vydrží oveľa dlhšie, pretože vrecúško sa postará o absolútnu izoláciu či už od prachu alebo iných škodlivín. 

Kabelku pred odložením vyplňte, či už papierom, alebo vreckovkami, ktoré udržia jej tvar. Vyhnite sa vypĺňaniu novinami, ktoré by mohli vnútro tašky zafarbiť.

Podobne ako v prípade šperkov, kabelky uskladňujte výlučne na chladnom a tmavom mieste.

Topánky

Pri obúvaní používajte obuvák. Je to nenahraditeľná pomôcka, ktorá zachová tvar vašich topánok a neporuší ich zadnú časť.

V žiadnom prípade nehádžte topánky na jednu kopu. Zaobstarajte si drevené alebo umelohmotné obuvnícke kopyto, alebo aspoň každému páru topánok vyhraďte dostatočné miesto a úhľadne ich odložte. Skôr než topánky uložíte namiesto, odstráňte z nich nečistoty a špinu, ktorú ste pozbierali počas dňa.

Ak vám topánky premoknú, najprv ich namočte do čistej vody a až tak nechajte voľne vyschnúť, aby ste sa vyhli nepekným škvrnám.

Céder absorbuje vlahu a osviežuje vnútro topánok. Vyskúšajte vrecúško s cédrom vložiť do topánok, alebo do ich blízkosti.

 

Foto: Pexels