Páni chystáte sa na ples? Toto musí váš outfit spĺňať

Plesová sezóna už takmer vrcholí a vy ste si ju ešte nestihli ani poriadne užiť? To musíte veľmi rýchlo napraviť. Vďaka radám od retail manažéra Alain Delon Richarda Wohlsteina sa nedopustíte žiadneho módneho faux pas, budete králi večera a dôstojní spoločnici vašich krásnych partneriek.

Jednou z najčastejších starostí počas plesového obdobia je výber správneho odevu. Netrápia sa tým len dámy, ale aj páni. V zásade si treba odpovedať len na jednu základnú otázku: „Na aký ples idem?“ Pri oficiálnych plesoch, akým je napríklad ples veľvyslancov treba dodržiavať prísny dress code. Ak nejdete na nič oficiálne, kde nie je predpísané pravidlo black tie, tak sa môžete dopustiť pár dovolených prehreškov a popustiť si uzdu vašej fantázie.

 

Čo prikazuje dress code

Na tradičnom, oficiálnom plese je nutné riadiť sa pravidlom black tie. Veľa ľudí si ale toto pravidlo mýli, pretože si ho len doslovne preloží. Black tie však znamená, že musíte mať čierny motýlik. Toto je prvá zásada. Tiež je dôležité, aby ste siahli po smokingu namiesto obľúbeného a praktického obleku. „Čierny prípadne tmavomodrý smoking, ktorý má klopu z iného materiálu, ideálne z lesklého zhodného s materiálom motýlika. Keď máte hodvábny motýlik, tak by mala byť hodvábna klopa. Tento smoking môže byť nahradený extravagantnejšou kombináciou. Môžete si obliecť sako, ktoré je zamatového materiálu, môže byť aj iných farieb bordové, tmavomodré. Malo by sa to držať tmavých farieb. Nohavice musia byť s lampasom (pozn. red. čiara po boku nohavíc).“ vysvetľuje Richard Wohlstein. Pri nijakom plese však nemôžete experimentovať s košeľami. „Košeľa musí byť biela, či už sa rozhodnete pre čisto hladkú košeľu alebo s jemným vzorom, prípadne jemným nazberaním, to už je na danom pánovi. Mala by byť na manžetové gombíky, to je tak isto niečo, čo ten outfit celý vyzdvihne a spraví z neho slávnostnú verziu. Tiež mali by ste mať bielu vreckovku.” dopĺňa retail manažér. Celý outfit môžete doplniť šerpou, to však nie je podmienku. Naopak pri voľbe topánok, veľa možností nemáte. Podľa protokolu to musia byť leskovky.

 

Tieto prehrešky sú dovolené

Keď ste sa rozhodli pre ples, kde neplatí pravidlo black tie, tak sa môžete so svojím outfitom vyhrať. Napríklad si môžete obliecť aj čierny oblek, prípadne tmavomodrý. „Určite by som neodporúčal ísť do farieb oblekov ako sú šedá, nejaká bledá, pretože to sú obleky, ktoré sú na túto príležitosť nevhodné.” varuje retail manažér. Stále ale platí, že biela košeľa je ale základ. Tentokrát však môžete siahnuť aj po niečom farebnom. „Na plese je dovolené oživiť ten outfit nejakými farbami, červeným, bordovým motýlikom, zaujímavou vreckovkou.” uvádza Richard Wohlstein. Tento módny doplnok vyzerá veľmi originálne a nápadito. Je veľkým plusom, keď máte motýlik, ktorý je viazací. Vyzerá to krajšie a dokážete, že ste si dali námahu.

Páni chystáte sa na ples? Toto musí váš outfit spĺňať

 

Foto: Alain Delon