Švédske stoly poznáme a máme radi. Ale prečo práve švédske?

Každý už zrejme niekedy zažil obsluhu v podobe švédskych stolov. Výber jedál od výmyslu sveta a dilema, ktoré máme ochutnať.

Keď už zistíme, čo nám najviac chutí, prichádza ďalšia fáza. Bude blbé, keď si pôjdem dať ešte? Všetci to poznáme.

Avšak nie všetci vieme, prečo sa to tak volá. Prečo nesie tento názov občerstvenie vo svojom mene severskú krajinu.

S týmto typom občerstvenia začali, ako už z názvu vyplýva, vo Švédsku. Najskôr vo forme bufetu pred oficiálnym stretnutím, na ktorom hostia hodovali. V polovici 17. storočia sa švédske stoly presunuli na hlavný jedálenský stôl. Ľudia si brali, na čo mali momentálne chuť a popritom im čašníci nosili ďalšie, teplé aj studené jedlá. Malo to jednu výhodu, nemuseli odbiehať od stola a mohli naraz jesť aj diskutovať.

Svet sa s touto formou obsluhy stretol prvý raz v roku 1912. Na letnej olympiáde v Štokholme podávali športovcom občerstvenie v spomínanej podobe. Do celého sveta sa tento typ stolovania rozšíril až o 17 rokov neskôr. Na Svetovej výstave v New Yorku zvolili Švédi túto formu pohostenia. Stretla sa s veľkým úspechom a postupne sa začala rozširovať do celého sveta.  

Vo Švédsku by ste s názvom švédsky stôl, ani s jeho doslovným prekladom nepochodili. Nazývajú to "Smörgåsbord", čo v doslovnom prekladne znamená: stôl, pri ktorom si robíme obložené chlebíčky. 

FOTO: lancasterpa.com