Najvplyvnejšia žena Anglicka je čiperná aj po deväťdesiatke

Je milá, usmievavá, čiperná a na chrbte má už deviaty krížik. Denne je v centre pozornosti Britov i celého sveta, ale aj napriek tomu sa ešte nikomu nezunovala a úsmev na tvári vyčarí kedykoľvek a kdekoľvek. Reč je o anglickej kráľovnej Alžbete II., ktorá minulý rok oslávila významné životné jubileum.

Kráľovná Alžbeta II. je najdlhšie vládnucou panovníčkou Veľkej Británie. Jej nepretržitý pobyt v pozícii najvplyvnejšej ženy Anglicka trvá už viac ako 65 rokov, čo znamená, že v tomto smere prekonala aj svoju prababičku, legendárnu kráľovnú Viktóriu. Na pomyselný trón pritom usadla už 6. februára 1952, keď mala 25 rokov. Hoci čas pokročil a  Alžbeta II. má na svojom krku 91-tku, vôbec nič nenasvedčuje tomu, že by sa s postom kráľovnej mala v dohľadnej dobe rozlúčiť.

V roku 2012 oslávila okrúhlych 60 rokov na tróne, o štyri roky neskôr sa tešila z ďalšieho veľkého jubilea. Na prvý pohľad nestarnúca panovníčka Anglicka oslávila vlani okrúhle 90. narodeniny, ktoré túžobne očakávala prakticky celá Veľká Británia. Medzi obyvateľstvom mimoriadne obľúbená panovníčka si ale svoj vek k srdcu nepripúšťa a je živým dôkazom toho, že aktívny človek na vek absolútne nehľadí. Alžbeta II., celým menom tiež Elizabeth Alexandra Mary Windsdorová, sa totiž pravidelne zúčastňuje na významných, ale aj menej podstatných udalostiach organizovaných vo Veľkej Británii.

Čiperná mama, babka a prababička verejnosti dokazuje, že do starého železa rozhodne nepatrí. Dokonalým obrázkom je pohľad na jej pestrofarebné outfity, v ktorých sa pravidelne ukazuje na verejnosti. Kráľovná Alžbeta kombinuje najnovšie módne trendy s tradičným štýlom, aj preto ju možno vídať s praktickou čiernou kabelkou, od ktorej sa nevzdiali prakticky ani na krok.

Britská pošta sa vlani rozhodla uctiť si svoju panovníčku tým najlepším možným spôsobom, a síce vytlačením jej podobizne na poštové známky. Nestarnúca kráľovna na sérii fotografií pózuje so synom Charlesom (67), vnukom Williamom (33) a pravnukom Georgom (2). Na jej tvári nechýba ani tradičný úsmev, ktorým pravidelne zásobuje široké zástupy obyvateľstva.

Vedeli ste?

  • Vždy pozitívne naladená kráľovná Alžbeta II. nikdy nenavštevovala školu. Učila sa doma, respektíve u arcibiskupa. Aby sa ale mohla stretávať so svojimi rovesníčkami, vrchní predstavitelia Veľkej Británie otvorili špeciálnu dievčenskú školu. Tam sa Alžbeta naučila variť, starať sa o deti, vyšívať a jazdiť na koni.
  • Počas 2. svetovej vojny sa pripojila k ženskému pomocnému zboru ako Alžbeta Windsdorová. Počas bojov sa dokonca naučila šoférovať a opravovať vojenské automobily.
  • Kráľovná Alžbeta odmietla prijať priezvisko svojho manžela, napokon, Phillip Mountbatten sa ani zďaleka nemohol vyrovnať jej postaveniu. 
  • Počas svojej vlády prijala vyše 3 milióny listov.
  • V roku 1981 bol na Alžbetu spáchaný atentát mladým mužom, ktorý po nej šesťkrát vystrelil. Našťastie, len slepými nábojmi.
  • Počas svojej doterajšej vlády pozvala na svoje záhradné oslavy a bankety cez 1 milión hostí.
  • Kráľovná Alžbeta II. ovláda plynulo francúzštinu. Tento jazyk využíva aj pri komunikácii s poprednými predstaviteľmi Francúzska, pričom odmieta akúkoľvek pomoc tlmočníka.
  • V roku 2008 navštívila panovníčka Veľkej Británie Slovensko, kde okrem iného vhodila čestné buly na jednom z hokejových zápasov.
  • Kráľovná Alžbeta II. mala jediného súrodenca, mladšiu sestru Margaret. Tá ale v roku 2002 zomrela.
  • Podľa kráľovnej je pomenovaná aj loď Queen Elisabeth II., ktorá ale v roku 2008 odplávala z Anglicka do ďalekého Dubaja. Tu ju neskôr prerobili na plávajúci hotel s múzeom.
  • Vo svojej kabelke nosí hernú konzolu Gameboy, z moderných technológii využíva aj iPad.
  • Za svoj život mala cez 30 domácich miláčikov - psov plemena Welsh Corgi. Prvého dostala v roku 1944 pri príležitosti svojich 18. narodenín.
  • Netají sa svojou záľubou v sledovaní britských seriálov. Medzi jej najobľúbenejšie patria Coronation Street, East Enders a Emmerdale.

 

Foto: Pinterest