Človek a jeho káva, od začiatku po súčasnosť

Pokoj pre unavenú myseľ zamestnanca. Hnací motor pre študenta. Vášeň pre baristu. Biznis pre podnikateľov. Káva má mnoho podôb, mnoho synoným. Ak vás zaujíma jej príbeh, ste na správnom mieste.

Ako začala kávová revolúcia

Skromné počiatky kávy siahajú do 13. storočia po Kristovi, jej kolískou sa stala Etiópia. Legenda hovorí, že jedného dňa prostý pastier spozoroval na jednej zo svojich kôz neprirodzené, príliš energické správanie. Podozrenie padlo na záhadné plody kra, ktorými sa koza pásla. Poverčivý pastier sa s obavami obrátil na vzdelaných mníchov, a tak neznáme bobule skončili v plameňoch. Oheň upražil kávové zrná. Miestnosť naplnila nádherná vôňa a hoci mnísi nedôverovali plodom kávovníka, ľudia z celého sveta im podľahli.

Faktom ostáva, že pitie kávy bolo spočiatku v Etiópii zakázané, pretože bolo považované za moslimský zvyk (v islame bola káva adekvátnou náhradou alkoholických nápojov) a kresťania ho odsudzovali. To však nezastavilo prudký kávový rozmach – najprv do Mekky a postupne do celého arabského sveta. Európu táto revolúcia zasiahla až v 17. storočí. Taliani boli prví, ktorí otvorili kaviareň, ale skutočná mánia sa začala vo Viedni. Poliak J.F. Kulczycki tu otvoril svoju viedenskú kaviareň a bol taktiež prvý, ktorý pridal do kávy mlieko a cukor na zmiernenie horkej chuti.  

Najskôr na kre...

Káva je tropická plodina, ktorá rastie medzi obratníkom Raka a obratníkom Kozorožca. Pôvodne sa nachádzala len v Afrike, no dnes je rozšírená i v Brazílii (v súčasnosti najväčší producent kávy), Vietname a Kolumbii. Jej rast si vyžaduje vysokú nadmorskú výšku, vlhké tropické podnebie a úrodnú pôdu.

Po dokvitnutí kávového zrna začína zber, následne sa bobule spracovávajú, lúpu, triedia, leštia, pražia, melú a exportujú. Napriek rôznym chutiam a odrodám existujú vlastne len 2 druhy kávy – Arabica a Robusta. Arabica predstavuje podľa portálu World Atlas 70% produkcie a je považovaná za kvalitnejšiu odrodu s výraznejšou chuťou. Robusta je lacnejšia, najčastejšie sa vyskytuje v instantných kávach.

...Potom v šálke

Človek a jeho káva, od začiatku po súčasnosť

Káva v 21. storočí

Káva hýbe svetom – a ekonomikou. Je druhou najžiadanejšou komoditou na svete (prvou je ropa). S celosvetovou hodnotou vyššou ako 100 miliárd amerických dolárov sa v rebríčkoch nachádza pred zemným plynom, zlatom či olejom, uvádza webový portál Business Insider.

Podľa portálu Fíni vypijú najviac kávy na obyvateľa, avšak celkovo najväčšími konzumentmi sú Američania. Každoročne sa vo svete vypije približne 500 miliárd šálok kávy, čo ju činí tretím najpopulárnejším nápojom (po vode a čaji).

Len v samotnom Spojenom kráľovstve existuje približne 15 000 kaviarní, pričom toto číslo naďalej rastie. Zdá sa, že aj samotná kráľovská rodina sa v dnešnej dobe musí pokloniť klenotu medzi nápojmi.

Vypiješ jednu, zaplatíš za dve

Čerpajúc z Neapolskej tradície sa do celého sveta rozšírila tradícia zaplatiť nielen za svoju kávu, ale aj za ďalšiu – fiktívnu. Daný podnik potom vďaka štedrým príspevkom ponúkne znevýhodneným občanom, často bezdomovcom či študentom, nápoj zdarma. V niektorých krajinách sa zvyklosť tzv. „druhej kávy“ tiahne už od začiatku 20. storočia.

 

Zdroje: worldatlas.com, ico.org, businessinsider.com

Foto: pinterest.com