Prepadla vás nečakaná panika? Takto ju porazíte!

Možno si poviete, že vám sa nič podobné nemôže stať, pretože máte veci pod kontrolou ako každá silná bytosť. Verte či nie, vôbec to nie je o sile osobnosti či odolnosti. Záchvat paniky vás môže prepadnúť ako z „jasného neba“ a to v akejkoľvek chvíli, situácii, či príležitosti. Dokáže byť naozaj desivý, špeciálne vtedy, ak ste ho ešte nikdy predtým nezažili.

Predstavte si, že sa učíte a z ničoho nič začnete pociťovať nepríjemné pocity ako návaly tepla či chladu, zimnicu, tras končatín, pridruží sa i bolesť hlavy, slabosť, malátnosť a náhla žalúdočná nevoľnosť. Srdce sa vám rozbúcha tak silno, až máte pocit, že vám vyskočí z hrude. A aby toho nebolo náhodou málo, premkne vás neovládateľný strach a pocit hrozby. Ak sa vám to stane len raz, určite sa vyľakáte, no po pár dňoch na nepríjemný zážitok zabudnete. No pokojne sa môže stať, že záchvaty paniky sa budú objavovať čoraz častejšie. Ak trpíte pravidelnou úzkosťou, potom je to záležitosť, ktorá patrí do rúk špecialistu. Ak máte len miernejšie sklony k panike, prinášame vám sedem osvedčených spôsobov, ako túto otrasnú situáciu prekonať.

1. Dýchajte

Keď úzkosť a panika zasiahne, zmení sa aj vaše dýchanie. V takomto prípade máte tendenciu dýchať veľmi plytko a rýchlo, čo zvyšuje aj tepovú frekvenciu. V tomto stave je veľmi náročné uvoľniť sa a získať kontrolu nad svojim dýchaním. Ak ste už niekedy vyskúšali jogu, jedna z vecí, ktorá sa pri nej praktizuje, je maximálna koncentrácia na dýchanie. Správne dýchanie má byť hlboké a vychádzať z bránice. Pomalý nádych a výdych. Ak dokážete myslieť na túto techniku pri záchvate paniky a koncentrovať sa len na svoje dýchanie, získate kontrolu nad svojou tepovou frekvenciou a panický záchvat odznie oveľa rýchlejšie.

2. Odveďte pozornosť

Pri záchvate paniky sa zameriavame na určité symptómy, čím ich len podporíme a oni zosilnejú. Na zmiernenie stavu sa odporúča vykonávanie inej činnosť, ktorá vás rozptýli, zamestná vašu myseľ a prenesie pozornosť z negatívnych pocitov na niečo iné. Ak vás prepadne panika pri šoférovaní, zastavte, zapnite si hudbu a nahlas spievajte. V iných prípadoch pomôže dokonca aj žuvanie žuvačky, tanec, čítanie, jednoducho akákoľvek činnosť, ktorá posunie vaše zameranie na správne miesto a záchvat sa rozptýli oveľa rýchlejšie.

3. Elastická gumička

Je podobná technike rozptýlenia. Pripravte sa dopredu a vyzbrojte svoju ruku elastickou gumičkou. Keď pocítite, že už „to na vás lezie“, natiahnite gumičku a pustite ju priamo na svoje zápästie. Bolesť preruší vaše myšlienky a odvedie pozornosť.

4. Papierové vrecúško

Ak viete, že ste náchylní na stavy paniky, tak si nezabudnite zo sebou aj papierové vrecúško. Keď panika prepukne, pomaly dýchajte do vrecúška. Dôležitá je maximálna sústredenosť.

5. Dôveryhodná osoba

Nemyslíme kolegyňu ale kolegy, ktorí vás ohovoría za najbližším rohom a ani kamarátku či kamaráta, ktorí celé stretnutie rozpráva len o sebe. Ak ste v práci a príde to na vás, postačí aj rozhovor s akýmkoľvek človekom, ktorý je na blízku. V súkromí však zvoľte osobu, ktorej plne dôverujete. 

6. Prechádzka alebo akákoľvek fyzická aktivita

Ak sa dokážete premôcť, aj keď je zle, tak vyrazte na prechádzku do prírody. Vezmite so sebou osobu, ktorej dôverujete, alebo svojho psíka. Čaro prírody a jej liečivá sila pomôže zahnať zlé myšlienky a váš panický záchvat. Ak nemôžete opustiť miesto, na ktorom sa práve nachádzate, nevadí. Skúste zmeniť činnosť, napríklad si urobte poriadok na pracovnom stole, vytrieďte nepotrebné veci, jednoducho sa venujte niečomu produktívnemu. A mimochodom, za úzkosť či paniku sa vôbec nemusíte hanbiť. Je to normálna vec spôsobená dobou, v ktorej žijeme.

 

Foto: Pexels