Časť prvá: Najšialenejšie duševné poruchy

Máte niekedy pocit, že na vašu psychickú poruchu ešte neprišli ani vedci? Pozrite sa s nami, aké najrôznejšie a najšialenejšie duševné vady trápia ľudstvo.

Cotardov syndróm

Pacienti trpiaci touto chorobou, nazývanou tiež symbol chodiacej mŕtvoly, veria, že sú mŕtvi. Často hovoria, že cítia hnilobný zápach vlastného tela, chýbajú im orgány alebo nejaká časť tela. Tento syndróm je životu nebezpečný. Pacient, ktorý je mŕtvy nepociťuje potrebu jesť ani piť, dokonca sa snaží dokázať okoliu, že už naozaj nežije a môže sa pokúsiť o samovraždu.

Syndróm Alice v krajine zázrakov

Nebojte sa. Ľudia, ktorí trpia týmto syndrómom si nemyslia, že žijete vo vymyslenom svete plnom králikov a Johnnyho Deppa. Pri tejto poruche, nemôžu postihnutí určiť veľkosť daného predmetu. Buď sa im zdá menší alebo väčší ako v skutočnosti.

Moebiov syndróm

Predstavte si, že by ste sa nemohli smiať, mračiť, spraviť grimasu, skrátka by ste museli chodiť celý život s kamennou tvárou. Presne takto žijú pacienti s Moebiovým syndrómom, genetickou poruchou, ktorá im sťažuje nie len prejavovanie emócií, ale aj obyčajné jedenie či pitie.

Capgrasov syndróm

Človek trpiaci týmto syndrómom si myslí, že im blízka osoba bola nahradená inou. Síce vyzerá aj znie rovnako, ale nie je to ona.

Erotománia

Určite ste aj vy mali v detstve svoju platonickú lásku. Či už nejakého herca, speváka, politika... Človek, ktorý trpí erotomániou, je však skalopevne presvedčený, že sa do neho niekto zamiloval a svoj názor nemení ani keď to daná osoba poprie. Tento syndróm sa najčastejšie vyskytuje u žien. Dotyčná je presvedčená, že jej vyvolený posiela rôzne náznaky vo svojich piesňach či politických prejavoch a snaží sa k nemu dostať. Ani po tom, čo je odmietnutá, nemení svoj názor a naďalej verí, že ju jej „obeť" hlboko miluje. 

Parížsky syndróm

Parížsky syndróm postihuje podľa štatistík najmä japonských turistov. Môže sa stať, že ich dané miesto alebo krajina sklame natoľko, že je toto sklamanie sprevádzané úzkosťou, halucináciami či pocitmi prenasledovania. Väčšinou sa lieči odvezením človeka domov.

Syndróm marťanskej ruky

Človek s týmto syndrómom trpí predstavou, že jeho ruka má vlastný rozum a nepočúva ho. Ruka tohto človeka sa môže správať akoby naozaj patrila niekomu inému. Niekedy až nekontrolovateľne, rozbíja a schováva veci, ktoré má na dosah.

Autofágia

Aj vy si obhrýzate nechty na rukách? Mali by ste s tým prestať, kým sa celý nezjete. Autofágia je totiž samopojedanie sa. Človek teda pojedá sám seba a väčšinou začína práve od prstov.

 

Foto: Facebook