Z hodín dejepisu – výročie výbuchu vzducholode Hindenburg

Z lietajúceho luxusu sa v priebehu niekoľkých minút stalo horiace peklo. Stačilo pár sekúnd nato, aby „z nebeského Titaniku“ ostala len žeravá konštrukcia, ktorá vzala život tridsiatim šiestim ľuďom. Zničujúci požiar zachvátil nemeckú vzducholoď 6. mája.

Zahrávali sa so šťastím

Hindenburg bol stvorený pre cestujúcich hľadajúcich nie len rýchlejšiu prepravu, ale aj luxus. Tridsaťpäť kajút pre sedemdesiatdva cestujúcich, priestranné spoločenské priestory, kulinárske špeciality, klavír a k vyberanej hudbe možnosť dopriať si aj cigaretku – napriek faktu, že vzducholoď LZ 129 Hindenburg bola plná výbušného vodíka. Toto riskantné povolenie malo zrejme utvrdiť svet v tom, že vzducholoď patrí k najbezpečnejším dopravným prostriedkom.

Veľkolepý začiatok a tragický koniec

Vtedajší letecký skvost mal byť dôkazom majestátnosti nacistického Nemecka. Hindenburg dlhý 245 metrov zostrojil Hugo Eckener a vo svojej veľkosti dodnes nenašiel premožiteľa. Osudným sa mu však stal let na linke Frankfurt – Lakehurst, New Jersey. Na palube sa nachádzalo tridsaťšesť cestujúcich a šesťdesiatjeden členov posádky. Pri pristávacom manévri, keď sa personál snažil pripútať vzducholoď spustenými lanami ku kotvovému stožiaru, vznikol výbuch a vypukol požiar. Za pol minúty padla pýcha Nemecka k zemi. Ľudia, ktorí si ako diváci prišli pozrieť technický a vedecký skvost Hindenburg, sa stali svedkami tragédie letectva, pri ktorej o život prišlo tridsaťšesť ľudí.

Čo zapríčinilo výbuch? Okolnosti boli dlho nejasné

Prvou teóriou bolo, že výbuch vodíkovej náplne zapríčinila iskra statickej elektriny, ktorá vznikla pri snahe pripútať vzducholoď o kotvový stožiar. Tento záver však Nemecko vylúčilo tvrdením, že vzducholoď bola proti takémuto vznieteniu zabezpečená. Špekulovalo sa aj o možnej sabotáži, čo však bolo pre nemecký nacistický režim neprijateľné, a tak na priamy rozkaz Hermanna Göringa sa táto možnosť zamietla. Skutočný dôvod výbuchu objasnil až americký profesor Van Horst v roku 1998, ktorý potvrdil, že prvá teória bola správna. Podľa neho spôsobila výbuch lode zmes, ktorou bol napustený plášť vzducholode. Postarala sa nie len o veľkolepý strieborný lesk, ale aj o zničujúci horľavý pád.

 

Zdroj: zivot.sk, sme.sk

Foto: idnes.cz