Veľká noc v zahraničí: Aké tradície majú európske krajiny?

Veľká noc je významným kresťanským sviatkom, ale v súčasnosti ju už oslavujú aj ľudia, ktorí nie sú nábožensky založení. Niektoré krajiny si ju pripomínajú len okrajovo, niektoré vôbec a iné majú celý týždeň pretkaný tradíciami. K Veľkej noci teda patria aj tradície a zvyky, ktorým sú mnohí ešte stále verní.

Každý Veľkú noc vníma inak. Zatiaľ čo severné krajiny Európy vtedy oslavujú príchod jari, či západnejšie hľadajú vajíčka a hrajú hry, pre viaceré krajiny je to čas modlitieb a pôstu zakončený hostinou. Pre niektoré ženy a dievčatá môže byť tiež šibanie a oblievanie cez Veľkonočný pondelok utrpením, ale pre mužov je to zábava. Takéto tradície sú rozšírené najmä v strednej Európe. V tomto článku vám priblížim, ako oslavujú Veľkú noc niektoré krajiny v zahraničí. Mňa najviac zaujali tieto:

Írsko

V Írsku je Veľká noc posvätným časom modlitieb a pôstu. Zachovávajú tu zvyk, v ktorom každý Ír musí na Veľkonočnú nedeľu zjesť vajíčko, ktoré zniesla sliepka na Veľký piatok. V tento deň sa tu taktiež tancuje v uliciach a súťaží o koláče. Nechýba ani ich obľúbená činnosť, ktorou je kotúľanie vajíčok do cieľa pomocou lyžičky za čo najkratší čas.

Taliansko

Pre milovníkov jedla a stretnutí s priateľmi je Taliansko tým pravým miestom, kde by mali byť cez Veľkú noc. Taliani sa riadia heslom „Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi" (Vianoce s rodinou, Veľká noc s kýmkoľvek chceš). Typické sú pre nich bohato prestreté stoly. Či už si urobia hostinu doma alebo idú do reštaurácie, určite tu nesmie chýbať ich tradičný koláč - colomba. Starí rodičia tiež zvyknú dávať svojim vnúčatám čokoládové vajíčka. Taliani sú vraj tí, ktorí ich aj prví začali vyrábať.

Grécko

V Grécku nebýva Veľká noc v tých istých dňoch ako u nás. Väčšinou je o päť týždňov skôr alebo neskôr. Veľká noc je pre Grékov úzko spätá s náboženstvom. Na Veľký piatok sa nosí Kristova rakva v procesii so sviečkami, v sobotu večer kňaz v kostole vyhlási, že Kristus vstal z mŕtvych a od jeho zapálenej sviečky si veriaci odpaľujú tzv. plameň života a odnášajú si ho domov. V nedeľu nechýba jedlo ani zábava. Pre Grékov je typická súťaž vo dvojiciach v rozbíjaní natvrdo uvarených a čerstvo namaľovaných vajíčok. Komu sa vajíčko rozbije prvému, prehral.

Španielsko

Španieli dodržiavajú tradície naozaj poctivo a cez Veľkú noc oslavujú dokonca aj ich najväčší sviatok - Semana Santa (Svätý týždeň, ktorý u nás trvá od Kvetnej nedele až po Veľkonočnú nedeľu). Na túto udalosť sa svedomito pripravujú. Cez týždeň vychádzajú do ulíc procesie s prenosnými oltármi pripomínajúcimi umučenie a smrť Ježiša Krista. Procesie organizujú bratstvá, ktoré fungujú pri farských kostoloch. Oltár nesú nosiči na čele davu a za nimi kráčajú kajúcnici oblečení v maskách. Nechýbajú ani rímski vojaci, ktorí majú pripomínať minulosť spojenú s Rímskou ríšou. Niektoré procesie trvajú aj 24 hodín a končia pri kostoloch alebo katedrálach.

Veľká noc v zahraničí: Aké tradície majú európske krajiny?

Oslavy Veľkej noci sú skutočne rôzne. Dokonca ani na Slovensku Veľká noc nechýba, aj keď v poslednej dobe sa už na tradície s ňou spojené zabúda. Ale ja verím, že existujú a budú existovať ľudia, ktorí sú verní našim zvykom a budú ich dodržiavať aj naďalej. 

 

Foto: Pexel