Si pravým pivárom? Možno si to o sebe len myslíš

Desiatka, dvanástka, svetlé, tmavé či dokonca ochutené. Približne 5000 pivovarov, 20 000 značiek a okolo 180 spôsobov prípravy.  Presne tak, reč  je o našom obľúbenom pive. Ale vieme, odkiaľ pochádza a ako si ho čo najviac vychutnať?

Dnes už dostaneme pivá od výmyslu sveta, či už je to citrónové, jablkové alebo malinové. Nie vždy to tak však bolo, história piva sa totiž datuje už štyri tisíc rokov pred Kristom. Mnohí považujú za kolísku piva Egypt, avšak archeologické nálezy svedčia o tom, že tento dnes už kultový nápoj pripravovali a pili už v Mezopotámii. Postupom času ľudia prichádzali na rôzne spôsoby, ako si pivo čo najviac vychutnať. Kresby a tvar pohárov, z ktorých sa pivo pilo, sa časom vyvíjali, dnes však už bežnému konzumentovi stačí aj plastový pohár.

Ak by sme to mali robiť podľa správnosti, treba si nachystať viacero druhov pohárov. Tak napríklad svetlé pivo si máme správne vychutnávať z čistého, priesvitného pohára s bezfarebným sklom, ktorý sa na vrchu zužuje. Naopak tmavé pivo by sa malo správne piť z pohára na vysokej stopke, ktorý sa na vrchu nezužuje.

To, z čoho pivo pijeme, však nie je najdôležitejšie. V prvom rade jednoznačne záleží na chuti. V lete by mala mať teplota čapovaného piva  7 °C  a v zime 7 až 10 °C. Ak je teplota nižšia ako 4 °C, pivu to škodí a hrozí vznik chladového zákalu. Taktiež pena by mala mať minimálne tri centimetre a ak je všetko podľa správneho postupu, vydrží nám aj päť minút. Pena však nie je len estetickým doplnkom, chráni totiž pivo pred kontaktom so vzduchom, a tým udržuje jeho jedinečnú chuť. Najlepšie sa udrží, ak ho nalievame na vnútornú stranu pohára a následne od polovice už len pomaly dolievame.

Nie nadarmo sa hovorí, že pivo je tekutý chlieb. Ak sa večer zastavíte  s kamarátmi ´´na jedno´´,  z hľadiska výživovej hodnoty je to napríklad ako 300g zemiakov alebo 180g mäsa. Taktiež sa v ňom nachádza veľa aminokyselín a vitamínov, obzvlášť skupiny B. Je dobré aj na trávenie a odporúča sa aj pri podvýžive či v období rekonvalescencie. Preto nabudúce  neváhajte a vychutnajte si pohár či dva svojho obľúbeného, dobre vychladeného nápoja.

Čapovať a hladiť pivo sa dá aj vďaka slnku: http://www.coolart.technology/