Americký Halloween na Slovensku? Pozrime sa naň bližšie

Zatiaľ čo na Slovensku patrí prechod októbra a novembra pietnej spomienke na zosnulých, anglicky hovoriace národy sa vo veľkom zabávajú v prezlečení za strašidlá. Prečo?

Halloween má pôvod ešte v časoch pred našim letopočtom. Vtedy Kelti v noci z 31. októbra na 1. novembra oslavovali prechod medzi letom a zimou. Pri tejto príležitosti vítali boha zimy Samhaina a verili, že mŕtvi schádzajú na zem, aby si vybrali telo, v ktorom sa na najbližší rok usadia. Keďže sa báli, aby si nevybrali práve ich, prezliekli sa do strašidelných kostýmov, aby ich odstrašili.

Sviatok sa postupom času skomercionalizoval. Pribudla hlavne tekvica, v ktorej je vyrezaná tvár so strašidelným výrazom a vo vnútri je vložená sviečka, ktorá pocit hrôzy ešte znásobuje. V anglicky hovoriacich krajinách a najmä v zámorí trávia deti posledný októbrový večer v prezlečení práve s vyrezanou tekvicou v ruke, slúžiacou ako lampášik, a chodia od domu k domu koledovať o cukríky a sladkosti.

Predstavitelia staršej generácie sa zase v noci v prestrojení vyberajú na párty, kde sa zvyknú zabávať až do skorých ranných hodín. Najmä americké rodiny si potrpia aj na výzdobe svojich príbytkov. Prevládajú najmä tekvice, sviečky a sošky rôznych strašidiel. Výnimkou nie sú ani vo večerných hodinách vysvietené domy.

Slováci zatiaľ čaro Halloweenu neobjavili vo veľkom. Koledujúce deti u nás nestretnete takmer vôbec, ale niekoľko tématických párty s povinným vstupom v prezlečení nájdete v každom väčšom meste. Sviatku sa prispôsobili aj obchodné reťazce, ktoré už s niekoľkotýždňovým predstihom ponúkajú masky aj dekorácie do domácností.

 

Foto: Veronika Pancuráková