Netradičné Dušičky: Mexičania hodujú počas Dňa mŕtvych

Kým Halloween je sviatok známy v Amerike i takmer po celej Európe, mnoho národov má svoje vlastné tradície a oslavy, či už na Sviatok všetkých svätých alebo Pamiatku zosnulých. Nie je to inak ani v Mexiku, kde si svojich zosnulých príbuzných a priateľov pripomínajú netradičným spôsobom.

Deň mŕtvych je v Mexiku najobľúbenejším sviatkom a oslavuje sa 1. a 2. novembra. Počas Día de los muertos si Mexičania spomínajú na svojich zosnulých nielen kvetmi a sviečkami ale napríklad aj hodovaním na cintorínoch.

Aj napriek silnému kresťanskému vplyvu počas španielskej kolonizácie si mexické obyvateľstvo udržalo zvyky pôvodných Aztékov. Ľudia zo vzdialených miest cestujú domov, aby tento sviatok mohli osláviť so svojimi rodinami. Neodmysliteľnou súčasťou sviatku sú farebné masky, cukrové lebky či chlieb mŕtvych, ktorými sú presýtené miestne trhy a obchody. Ľudia si doma vyrábajú malé oltáre s fotkami zosnulých a na hroby nosia ich obľúbené jedlá a nápoje, kde oslavujú s dušami podľa tradícií. Hroby sú vyzdobené sviečkami, farebnými papierikmi, kvetinami a ozdobnými predmetmi. Pri hrobe zosnulého oslavujú členovia rodiny počas celej noci.

Symbolom mexického sviatku je kostra Catrina, ktorá zobrazuje bohyňu Mictecacíhuatl takzvanú „Pani smrti“. Do jej šiat sa počas slávností obliekajú ženy a dievčatá. V miestnych obchodoch sa predáva tradičná figúrka znázorňujúca jej postavu. Napriek tomu, že si tento sviatok drží v úcte mexické obyvateľstvo, obľúbili si ho aj mladí ľudia po celej Európe. Farebné masky sa objavujú na nejednej tvári pri sviatočných oslavách aj počas prebraného Halloweenu.

To, že tento mexický sviatok sa líši od európskeho vnímania úcty k zosnulým neuberá na jeho význame ani napriek značnému humoru, ktorý ho počas slávností sprevádza. Naopak, tance a oslavy majú vyjadriť radosť zo spomienok na starých známych.

 

Zdroj: https://cestovanie.pravda.sk/

Foto: Pexels