Začína skúškové. Ako ho úspešne zvládnuť bez stresov a energeťákov?

Litre kávy, prázdne plechovky od energetických nápojov a jedna prebdená noc za druhou. Takto vyzerá skúškové obdobie viacerých vysokoškolákov. Že si za túto situáciu môžeme sami, nám nemusí nikto pripomínať. Je nám jasné, že ak by sme sa učili priebežne, a ak by sme si poctivo písali poznámky, a ak by sme chodili do knižnice a študovali všetku odporúčanú literatúru, a ak... Áno, v takom prípade by sme s najväčšou pravdepodobnosťou boli teraz pokojní, pomaly si opakovali už dávno naučené state a užívali si mimoriadne horúce jarné slnko.

Kľúčom k úspechu je dobrý časový plán

Neboli by sme to my, študenti, keby sme si všetko nenechali na poslednú chvíľu. Samozrejme, česť výnimkám, ktoré sa priebežne celý rok pripravujú. Ste pre nás vzorom, ktorý sme vždy obdivovali a každý semester si dávali predsavzatia, že to tentokrát zvládneme aj my. No, žiaľ, skúškové pomaly začína a my cítime, ako nám už prihára pod zadkom. Vtedy sa zväčša uchyľujeme k riešeniam, ktoré pre naše telo nie sú veľmi prospešné. Testujeme, koľko káv a energeťákov znesieme, skúšame rôzne povzbudzovače z lekárne, zjeme, čo nám príde pod ruku. A nakoniec sa aj tak čudujeme, prečo nám to učenie ide tak zle a kde robíme chybu.

Nebudem opakovať, že prvou chybou je ignorovať učenie počas celého semestra a teraz očakávať zázraky. Aj v časovej tiesni sa však dá na skúšky pripraviť, len treba vedieť, ako na to. Dôležité je mať aspoň približný harmonogram, podľa ktorého budete postupovať. Je vhodné učivo si rozdeliť na niekoľko dní, dať si menšie ciele, ktoré sa dajú splniť. Takto si budete postupne vyškrtávať z pomyselného zoznamu naučené časti, čo vás motivuje, aby ste v tempe vydržali. Sú rôzne typy študentov – niektorým sa učí lepšie ráno, iným v noci. Musíte vyskúšať, aká denná rutina vám najviac vyhovuje. Ten, kto je najproduktívnejší ráno, môže vypiť v noci aj päť káv a vôbec mu to nepomôže. Naopak, len mu to uškodí, lebo sa dobre nevyspí.

Začína skúškové. Ako ho úspešne zvládnuť bez stresov a energeťákov?

Káva bez cukru a bez koláčov

Faktom však je, že povzbudiť telo a mozog k lepšej činnosti by ste mali. Aj tu však existuje viacero možností. Asi najnevhodnejšou je pitie energetických nápojov. Obsahujú dve základné zložky, ktoré zapríčinia zvýšený prílev energie, a to sú kofeín a cukor. Tieto látky spôsobia prudký vzostup glykémie, teda hladiny cukru v krvi, čo následne vyvolá reakciu – vyplaví sa väčšie množstvo inzulínu, ktorý zase spôsobí jej prudký pokles. Výsledkom je, že po relatívne krátkom čase ste unavení ešte viac ako predtým a môžu sa dokonca dostaviť abstinenčné príznaky, pre ktoré možno siahnete po ďalšej plechovke tohto nápoja.

Kofeín sa prirodzene nachádza aj v rastlinách alebo ich plodoch, čo je oveľa zdravší spôsob, ako ho získať. Pitím kávy si teda nemusíte nijako uškodiť, pokiaľ to nepreháňate s množstvom a pokiaľ pijete kvalitnú kávu. Najlepšia pre naše telo je filtrovaná káva, lebo je zbavená cafestrolu – látky, ktorá má údajne spojitosť so zvyšovaním cholesterolu v krvi. Maximálne množstvo kofeínu, ktoré by ste nemali prekročiť, je 400 mg, čo predstavuje asi päť esspress. Už toto množstvo je podľa môjho názoru celkom veľké.

Zaujímavosťou je spojenie kávy a cukru. Pre vaše dobro a čo najlepší efekt – teda povzbudenie – by ste si kávu nemali sladiť. A nielen to! Vyhnite sa tiež čomukoľvek sladkému ku káve. Takže žiadne koláče, zákusky či keksíky, ktoré sa bežne podávajú aj v kaviarňach. Je totiž dokázané, že ak spolu s kávou zjete niečo sladké, efekt bude presne opačný, ako by ste si želali. V krátkom čase budete unavení ešte viac a pocítite ešte väčšiu chuť na sladké ako predtým. Dôvodom je prudký nárast a následný pokles cukru v krvi.

Začína skúškové. Ako ho úspešne zvládnuť bez stresov a energeťákov?

Povzbudivý kofeín obsahujú aj čaje

Pokiaľ nie ste kávičkári a hľadáte alternatívu, môžete skúsiť napríklad čaj maté, ktorý obsahuje mateín – špeciálny derivát kofeínu. Percentuálne je ho viac ako kofeínu v káve, no uvoľňuje sa pomalšie, preto povzbudenie prichádza pozvoľna a rovnomerne. Ani tohto čaju by ste však nemali vypiť viac ako päť šálok denne. Alternatívou môže byť aj dobre známy čierny a zelený čaj. Aby ste dosiahli relevantný účinok, určite použite sypané čaje. Čierny má vyššie množstvo kofeínu ako zelený, no jeho chuť je veľmi výrazná a nemusí každému vyhovovať. A čo je dôležité, čaje neslaďte!

Užitočným tipom pri stravovaní je napríklad aj konzumácia polysacharidov, ktoré nám zabezpečia dlhšiu výdrž a pozornosť. Jednoduché cukry sa rýchlo vstrebú, dodajú nával energie, ktorá však aj zakrátko pominie. Vyhnite sa preto sladkostiam a jedzte stravu zloženú z polysacharidov, čo je napríklad ryža alebo celozrnné cestoviny či kvalitný ražný chlieb. Doplnenie vitamínov B-complexu vám tiež pomôže udržať koncentráciu a pozornosť. Zamerajte sa na probiotické jogurty, strukoviny a vajíčka. Prírodné ginko tiež nie je na zahodenie. Ako vidíte, našu pozornosť ovplyvňuje množstvo faktorov, strava je len jedným z nich, no je veľmi dôležitá. Jej zmenou dosiahneme často viac, ako by sme čakali. Tieto tipy by vám mali aspoň čiastočne uľahčiť skúškové obdobie a pomôcť v tom, aby ste ho úspešne zvládli. Prajem veľa šťastia!

 

Foto: Pexels