Ak neviete kam za kultúrou, tak navštívte divadlo ÍVERY

Za úspešnými kultúrnymi projektmi nemusia stále stáť veľké rozpočty či profesionáli poberajúci vysoké honoráre. Na vytvorenie úspešného projektu je niekedy viac podstatné odhodlanie a chuť tešiť ostatných. Presne takýmto príkladom je amatérske divadlo ÍVERY. Divadlo založila, stále vedie a režíruje pani Jana Krčmářová. Hoci má divadlo bohatú minulosť, nehľadí na ňu, ale za dôležitú vníma prítomnosť a budúcnosť divadla.

Členom divadla sa môžu stať študenti, avšak momentálne je v ňom aj mnoho pracujúcich. Dôvodom je to, že mnohí absolventi sa po skončení školy nechcú vzdať svojej záľuby. Za svoju činnosť nedostávajú žiadnu finančnú odmenu. Robia to pre radosť, čo je na ich predstaveniach aj vidno. Kvôli skromnému rozpočtu majú obmedzené rekvizity. Podľa pani režisérky Krčmářovej je však najdôležitejší herec, pretože ten dokáže zahrať všetko.

Divadlo ÍVERY ma bohatý repertoár, ktorý tvorí okolo 20 hier. Každá hra sa hrá minimálne raz za sezónu, pri mimoriadnych situáciách aj viackrát, ale neopakujú sa často, keďže divadlo má aj stálych divákov. Medzi základné hry patrí Hra na Zuzanku, ktorou končia každú sezónu. Taktiež sa môžete stretnúť s hrami od Oscara Wilda ako Salome či Celkom vážne. Ďalšími zaujímavými hrami sú Polícia, Striptíz, Radostná udalosť, Taká strata krvi, Keby tisíc klarinetov, Cesta do Úbic či Paraf, ktorí je povinnou jazdou pre všetkých nováčikov.

Napriek tomu, že je divadlo amatérske, herci podávajú kvalitné výkony, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani v Slovenskom národnom divadle. Podľa slov pani režisérky neexistuje tréma. Existuje iba nepripravený herec, a preto sa snaží svojich zverencov čo najlepšie pripraviť.

Za najväčší úspech považujú to, že už od vzniku divadla sa hrá každý štvrtok. Je to taktiež motiváciou a záväzkom robiť toto umenie aj naďalej. Preto pozývajú a tešia sa na všetkých divákov každý štvrtok o 19. v Staromestskom centri vzdelávania blízko STU. Za symbolickú cenu získate kultúrny zážitok a presvedčite sa, že krása divadelného umenia nestojí na hviezdnych hercoch, rekvizitách, osvetlení či vybavení pódia, ale na chuti hrať a rozdávať radosť.

 

FOTO: Facebook