Vianočné trhy v Bratislave odrádzajú iba cenami

Medovina, varené víno, punč, klobásky či lokše. Na tom všetkom si návštevníci počas celého decembra pochutnávali v centre Bratislavy, avšak viacero z nich sa posťažovalo na ceny.

„Je to tu príliš drahé,” povedal nám takmer každý, koho sme medzi stánkami s vianočnými dobrotami oslovili. Ľudia mali v rukách najčastejšie poháriky s alkoholickými nápojmi, pričom jedno víno či punč ich stáli približne dve eurá. „Pamätám si časy, keď to nie len tu bolo oveľa lacnejšie. Rodičia mi dávali týždňové vreckové, s ktorým som bezproblémovo vyžil a mohol som si naozaj dopriať. Dnes dávam svojim deťom desať eur iba na jedno popoludnie v centre. Všetko je výrazne drahšie,” posťažoval sa päťdesiatnik Lukáš.

Rovnaký názor mala aj skupinka študentov, ktorú sme stretli priamo pod stromčekom na Hlavnom námestí. „Konečne máme po zápočtoch, tak sme si povyrazili. Je pravda, že je to tu naozaj drahé, takže celý večer tu určite nestrávime a radšej si pôjdeme sadnúť do nejakej reštaurácie ďalej od centra. Aj napriek tomu sme si však vianočné trhy nemohli nechať ujsť, je to každoročná tradícia. Atmosféra je úžasná, takže za tie štyri eurá za dva poháre punču to naozaj stojí,” pousmiala sa Mirka, ktorá za štúdiom do hlavného mesta dochádza z malej dedinky pri Trnave.

Opačný pohľad na vec majú prevádzkovatelia stánkov. „Nájom je priam devastačný, takže náklady nejako vykryť musíme. Myslím si, že ceny nie sú nijako prestrelené. Ak by sme predávali lacnejšie, prerobili by sme a to si predsa nemôžeme dovoliť. Nie som taký bohatý, aby som vyhadzoval peniaze len tak do vzduchu,” povedal predavač z Františkánskeho námestia, ktorý si neželal byť menovaný. Podľa dostupných informácií sa vlani nájom za jeden stánok vyšplhal až na 550 eur za deň, takže za viac než mesiac prevádzky stánkari zaplatili viac ako dvadsať tisíc eur.