Rady, ktoré vám zaručene pomôžu pri maturite

Niektorí maturanti si už prvým krstom prešli,  iných to ešte len čaká. Aj keď to mnohým z nich tak nepríde, ale maturita je naozaj len povinná jazda. Aby ste to mali jednoduchšie, pripravili sme pre vás týchto pár rád.

Smiech

Možno aj vy patríte k tým, ktorým sa pred skúškami roztrasú kolená. Ale dnes nie je čas na paniku a hlavne vám absolútne nepomôže. Preto prestaňte myslieť na strach. Obklopte sa ľuďmi, ktorí majú dobrú náladu. Môžete mi veriť, že ich tam nájdete a keď vstúpite do miestnosti pozitívne naladení, určite pôjde všetko ľahšie.

Príprava

Pred odpoveďou máte niekoľko minút na prípravu. Využite tento čas rozumne. Nepíšte si celé odpovede na otázky. Stačí len heslovite a všetko čo vás napadne. Dôležité však je, aby ste si pri slovenčine a odborných predmetoch nechali čas na praktické úlohy. Naučené definície viete povedať aj z hlavy, ale napríklad básnické prostriedky v texte tak rýchlo nenájdete.

Neviem

Toto slovo NIKDY nepoužite. Aj keď viete len minimum informácií vždy sa snažte rozprávať, dedukovať a najmä improvizovať. Učiteľky (učitelia) vám istotne pomôžu, alebo vás aspoň nasmerujú, ak budú vidieť snahu. Pozorne ich sledujte, uvidíte, že aj podľa ich mimiky ale gest rozpoznáte, či hovoríte k veci alebo nie.

Kde začať?

Hovorí sa, že vždy sa má začína od otázky, o ktorej viete najmenej. Učitelia si zapamätajú tu poslednú najlepšiu odpoveď a tá zanechá dobrý dojem. Každopádne, snažte sa rozprávať čo najviac, ako sa len dá. Spomínajte si, uvádzajte rôzne príklady. Mnoho literárnych diel viete porovnať s ich filmovým spracovaním, z odborných predmetov si viete rôzne témy spojiť s praxou. Musíte byť len kreatívny.

 

Foto: Pixabay