Chrípková sezóna nekončí, počet nakazených narastá

Minulý týždeň bolo na Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ) nahlásených takmer 93-tisíc prípadov akútnych respiračných ochorení. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť podľa ÚVZ o 13,3%, pričom najvyšší počet nakazených zaznamenali v Bratislavskom kraji.  

Ako upozorňuje hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas, akútne respiračné ochorenia, ale najmä chrípku a chrípke podobné ochorenia netreba počas chrípkovej sezóny podceňovať a treba ich vyležať. Ľudia s teplotou či horúčkami sa musia liečiť pod dohľadom lekára. „Neraz sme svedkami, že mnohí s nádchou, bolesťami hrdla a mnohokrát aj so zvýšenou teplotou sa pohybujú po vonku, v obchodoch, cestujú v dopravných prostriedkoch a navštevujú rôzne spoločenské podujatia. Škodia tým nielen okoliu v podobe rizika ohrozenia zdravia, ale aj sebe. Napríklad pri chrípke sa im klinický stav môže skomplikovať. Najčastejšími komplikáciami chrípky sú zápal priedušiek, zápal stredného ucha, prínosových dutín a zápal pľúc,“ vysvetľuje.

Základom je vetranie a umývanie rúk

Cez chrípkovú sezónu je dôležité dbať na tieto dve zásady, pravidelne vetrať a umývať si ruky. K prenosu ochorenia totižto môže dôjsť aj keď sa budete dotýkať predmetov na verejných miesta, ako sú držiaky v MHD či nákupné košíky. Rovnako by sme mali obmedziť i podávanie rúk a návštevy verejných uzavretých priestorov, napríklad kiná, divadla, nákupné centrá. 

„Ak si ľudia dostatočne neumývajú ruky, hrozí riziko prenosu rôznych ochorení vrátane chrípky. Umývanie rúk je najjednoduchší spôsob, ako vo veľkej miere predísť rozšíreniu respiračných infekcií, rovnako ako hnačkových ochorení i žltačky typu A. Vírus chrípky prežíva na odeve, papieri, vreckovkách 8 až 12 hodín, na hladkých (neporéznych) povrchoch je to dokonca 24 až 48 hodín. Vzhľadom na tieto fakty patrí umývanie rúk medzi základné formy prevencie chrípky,“ zdôraznil Ján Mikas.

V období zvýšeného výskytu ochorení je dôležité chrániť obranyschopnosť organizmu príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B – komplexu. Najbohatšie na  vitamín C sú najmä paprika, chren, citrusové ovocie, kivi, zelené vňate, kapusta a kel. 

Rovnako sa odporúča na posilnenie odolnosti pravidelné cvičenie, každodenný pobyt na čerstvom vzduch, otužovať sa, dopriať si dostatok spánku a, samozrejme, obliekať sa primerane počasiu. 

Choroba trápi najmä deti 

Najčastejšie zasiahli respiračné ochorenia deti do 5 rokov. Zvýšený počet ochorení nahlásilo na Úrad verejného zdravotníctva 65% všeobecných lekárov pre deti a dorast. 

Z dôvodu vysokého počtu chorých detí a študentov bolo minulý týždeň prerušené vyučovanie v 215 výchovných zariadenia na Slovensku. Konkrétne išlo o 128 materských škôl, 73 základných škôl, 3 spojené základné školy s materskou školou, 8 stredných škôl a jedno centrum voľného času. 

Pozor na zákaz návštev v nemocniciach 

Pokiaľ chcete navštíviť niekoho z svojich blízkych v nemocnici, najprv si overte, či to je možné. Rovnako ako zatvorili riaditelia a riaditeľky niektoré výchovné zariadenia pre zvýšený počet chorých osôb, tak bol vydaný i zákaz návštev v ôsmich zdravotníckych zariadenia. Zákaz platí pre päť zdravotníckych zariadení v Bratislavskom kraji (Národný ústav detských chorôb, UNB Nemocnica Ružinov, UNB Nemocnica akad. Ladislava Dérera, UNB Nemocnica sv. Cyrila a Metoda Klinika pre deti a dorast A. Getlíka LF SZU a UNB, a Nemocnica Malacky a Špecializovaná nemocnica pre ortopedickú protetiku Bratislava). Taktiež pre dve zariadenia v Banskobystrickom kraji (VšNZP a DSS vo Veľkom Krtíši) a jedno v Prešovskom kraji (Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch).

 

Zdroj: ÚVZ  SR

Foto: Pexels