Buďte veľmi opatrní, varuje SHMÚ pred víchricou

Nárazy vetra môžu miestami dosahovať 80 – 100 km/h, ojedinele aj viac. Priemerná rýchlosť vetra môže prechodne dosiahnuť silu búrlivého vetra až víchrice. Upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). K opatrnosti vyzýva aj Hasičský a záchranný zbor (HaZZ), ktorý radí, aby verejnosť obmedzila prechádzky a poveternostnú situáciu sledovala z bezpečia domova.

Na prechádzky bude čas inokedy

Aj keď sme sa ráno prebudili do dňa, ktorý ani z ďaleka nenaznačoval, že sa k nám blíži silný vietor, opak je pravdou. Búrka so silou orkánu, ktorú pomenovali viacerými menami, vyčíňala vo Veľkej Británii, Nemecku i v Česku. K týmto krajinám sa zaradilo už aj Slovensko. Hasičský zbor preto na facebookovej stránke uverejnil zoznam odporúčaní, ktoré by sme nemali brať na ľahkú váhu. Radí, aby sme neparkovali pod stromami, elektrickými stĺpmi alebo pri billbordoch. Dostatočne si zabezpečili dom, dbali na bezpečnosť domácich zvierat, ale aj obmedzili šoférovanie a prechádzky v lese. „Nepodceňujte situáciu, ale zároveň nepreceňujte svoje sily,“ zdôrazňuje hasičský zbor. 

Buďte veľmi opatrní, varuje SHMÚ pred víchricou

Vietor nepotrápi len Bratislavu

„Nad naše územie už od západu postupuje studený front spojený s hlbokou tlakovou nížou nad severnou Európou, za ktorým zosilnie vietor, najviac na juhozápade územia. V čase medzi 12:00 a 20:00 tu budú nárazy vetra miestami dosahovať 80 – 100 km/h, ojedinele aj viac, a priemerná rýchlosť môže prechodne dosiahnuť silu búrlivého vetra až víchrice. Na ostatnom území budú nárazy väčšinou slabšie, 60 – 90 km/h (na východe, s výnimkou tatranskej oblasti, zväčša ešte menej),“ uvádza SHMÚ a dodáva, že na Lomnickom štíte a Skalnatom plese namerali pri silnej víchrici náraz vetra 162 km/h. 

Buďte veľmi opatrní, varuje SHMÚ pred víchricou

 

Foto: Pixabay