Mikuláš môže priniesť aj zdravý balíček, nielen sladosti

Cukríky, čokoládky a keksíky. Deti šiesty december zbožňujú a vždy ho vo veľkom očakávajú. Čo však v prípade, že dbáte na svoje zdravie a štíhlu líniu? Mikuláš vás môže potešiť aj tak. Ponúkame mu návod, ako zostaviť zdravý balíček!

Určite netreba šetriť ovocím. Banány, mandarínky, alebo aj menší ananás. To všetko sa do štandardného balíčka vojde a na pultoch obchodov o to aktuálne nie je núdza. Pred Vianocami praská oddelenie ovocia najmä exotickými kúskami, ktoré rozhodne treba vyskúšať. Ochutnali ste niekedy napríklad pitahayu? Ak nie, teraz je ten správny čas, vitamínová bomba nedá zimnej chrípke žiadnu šancu!

Čerstvé ovocie je ideálne doplniť zmesou orieškov. Musia však byť v neupravenej forme, smažené a osolené už totiž pre telo rozhodne prospešné nie sú. Mikuláš by mal namiešať mix z viacerých druhov. Rozhodne to iba s jedným druhom netreba preháňať, pretože orechy sú veľmi kalorické. Najkalorickejšie sú vlašské, lieskové, arašidy a mandle, na tie si treba dať špeciálny pozor! Naopak, menej kalórii obsahujú pekanové oriešky, pistácie, ale aj jedlé gaštany, ktoré sa priam hodia k predvianočnému obdobiu.

Do balíčka by Mikuláš mohol pridať aj sušené ovocie, ktoré s určitosťou padne za obeť nejednému zimnému večeru. V tomto prípade si však treba dávať veľký pozor na obsah cukru v jednotlivých kupovaných balíčkoch. Pokiaľ chcete nízkokalorickú verziu, je ideálne ovocie nasušiť doma prírodnou cestou, teda bez pridania zbytočného cukru. Veľmi rýchlo takto môžete pripraviť najmä jablká či hrušky!

Pri tvorbe zdravého balíčka plného dobrôt rozhodne netreba zabudnúť na chia semienka. Hit zdravej kuchyne pomáha v prevencii proti rakovine, znižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi a bráni vzniku osteoporózy. Pridať si ho môžete do smoothie, zdravých zákuskov, pudingu, alebo len tak do vody. Využitie chia semienok je veľmi široké, a preto sa tento produkt v žiadnej domácnosti určite nestratí.

A keďže Mikuláš vždy priniesol čokoládu, aj v prípade zdravého balíčka si to môže dovoliť. Mala by však obsahovať minimálne 70 percent kakaa, ktoré zlepšuje cirkuláciu krvi, znižuje krvný tlak a môže pomôcť aj pri prevencii proti diabetes. Ak však chcete pocítiť jej pozitívne účinky, nemali by ste denne zjesť viac než 20 gramov, teda približne 3-4 malé štvorčeky.

 

Foto: Pexels