Rady a tipy, ako účinne prestať fajčiť. Vyskúšajte

Začiatky sú väčšinou ťažké. Najmä, ak sa jedná o zbavovanie sa zlozvykov. Ja by som ti dnes chcela dať pár rád, ako prestať s jedným z nich. S fajčením.

V prvom rade je to v tvojej hlave. Ty sa musíš rozhodnúť, že naozaj chceš prestať. Aj keď si uvedomuješ, že to možno nebude jednoduché, treba sa zaťať a vydržať.

Motivuj sa. Spýtaj sa sám seba, prečo chceš prestať fajčiť? Kvôli svojmu zdraviu, kvôli frajerke, frajerovi, rodičom, aby si si preveril svoju silu vôle? Skrátka, nájdi niečo, čo ti pomôže prekonať abstinenčný príznak.

Maj neustále po ruke niečo, čo by ti nahrádzalo cigaretu. Či už to bude cukrík, žuvačka alebo mrkva.

Vždy je dobré, keď sa máš na koho obrátiť. Maj priateľa na telefóne alebo ešte lepšie, nájdi kamaráta, ktorý tiež fajčí a chce prestať a dajte tomuto zlozvyku červenú spoločne. Vzájomná podpora vám obom môže veľmi pomôcť.

Ak máš silné abstinenčné príznaky, skús cvičenie. Okrem toho, že je všeobecne zdravé, zamestná tvoju myseľ, aj telo. Pusti si k tomu obľúbenú hudbu alebo seriál a uvidíš, že o chvíľu už na cigaretu ani nepomyslíš. Dobré je tiež hlboké dýchanie.

Nepotiahneš. Ani jeden krát. Jedna cigareta zväčša vedie k druhej, tretej a ani sa nenazdáš, si tam, kde si bol pred pár dňami či týždňami.

Nechaj si svoj popolník, ale miesto hasenia cigariet do neho ukladaj ušetrené peniaze.

Odmeň sa. Za tie ušetrené peniaze si kúp niečo pre seba alebo vezmi svoju polovičku na výlet. Uvidíš, že budeš mať hneď lepší pocit aj sám zo seba.

Podarilo sa ti prestať fajčiť? Napíš nám svoj príbeh.

 

Foto: Pexels