Klinčeky - skvelý domáci pomocník nie len počas Vianoc

Klinčeky patria medzi korenie s výrazňou vôňou, ktorá sa nám neodmysliteľne spája s obdobím VIanoc. Majú však množstvo výhod pre ľudské telo, ktoré môžeme využívať celoročne. 

Ich najväčší účinok pocítia ľudia, ktorí majú problémy so zubami. Klinčeky totiž priaznivo vplývajú na zdravie chrupu a zmierňujú bolesť zubov a ďasien. Odporúča sa nakvapkať olej z klinčekov na tampón a prejsť po boľavých miestach. Ak však olej doma nemáte, do úst si vložte priamo klinček. Najskôr ho cmúľajte, a potom ho začnite jemne žuť. Samozrejme, nie na mieste najväčšej bolesti!

Popri prežúvaní klinčekov zároveň podporíte aj boľavé hrdlo, pretože toto korenie má protizápalové účinky a zároveň uľahčuje vykašliavanie hlienu. V prípade nádchy tak pokojne siahnite po lacnom domácom pomocníkovi!

Klinčeky - skvelý domáci pomocník nie len počas Vianoc

Chrbtom sa mu navyše nemusíte obrátiť ani pri zažívacích ťažkostiach, pretože klinčeky chránia žalúdok pred baktériami a parazitmi a zmierňujú zvracanie, hnačku, plynatosť a bolesti. 

Toto zázračné korenie sa využíva aj po sviatkoch, keď chcete telo očistiť. Ukázalo sa totiž, že klinčeky majú výborné detoxikačné schopnosti. Okrem iného navyše našli uplatnenie aj v kozmetickom priemysle, pretože pomáhajú v boji proti vráskam. Pánov navyše určite poteší informácia, že klinčeky pôsobia ako prírodné afrodiziakum a pomôžu pri dosiahnutí orgazmu. 

 

Foto: Pixabay, Pexels