Poriadne sa ochladilo a chrípka začína útočiť. Nedajte jej šancu!

Vyzerá to tak, že jeseň si tento rok povedala, že nás obíde oblúkom. Horúce letné dni rovno nahradilo sychravé počasie a z hodiny na hodinu sa teplota vzduchu znížila aj o viac ako desať celziových stupňov. Práve tieto náhle zmeny sú pre ľudské telo najnáročnejšie a neraz sa končia niekoľkodňovým pobytom v posteli. Ako sa vyhnúť vírusom a baktériam? Prinášame vám niekoľko tipov, ako ostať zdraví, aj keď chrípka útočí všade naokolo. 

  • Vhodne sa obliekajte. Zabudnite na krátke tričká a tenké mikiny, rána sú poriadne chladné, teplota v týchto dňoch pred ôsmou hodinou ráno na väčšine Slovenska neprekročí osem celziových stupňov. Siahnite preto po bundách a botasky vymeňte za topánky. 
  • Otužujte sa. Pravidelné otužovanie poriadne prekrví telo a má blahodarné účinky pre organizmus. Začnite postupným ochladzovaním vody počas sprchovania a pokračujte až do momentu, keď vám bude teplota vody vyslovene nepríjemná. Túto hranicu každý deň posúvajte. Najdôležitejšia je v tomto prípade pravidelnosť, nevynechávajte ani jeden deň!
  • Umývajte si ruky. Infekcie striehnu naozaj všade, takže po každom príchode do bytu alebo domu okamžite zamierte do kúpeľne. Situáciu nepodceňujte ani na ulici alebo v dopravných prostriedkoch. Noste so sebou malý dezinfekčný gél založený na alkoholovej báze a baktériám nedajte žiadnu šancu!
  • Dostatočne spite. Spánok je pre regeneráciu organizmu najdôležitejší. Iba silné telo dokáže vzdorovať nástrahám, ktoré so sebou chladné počasie prináša. Myslite na to a doprajte si aspoň osem hodín spánku. 
  • Prijímajte dostatok vitamínov. Posilnite svoju imunitu tým, že budete vo zvýšenej miere konzumovať ovocie, zeleninu a svoju stravu vyvážte. Nezabúdajte ani na pitný režim, pretože tekutiny zvlhčujú sliznicu. Zvoľte čistú vodu, čaje a ovocné či zeleninové prírodné šťavy.

TIP Študentských novín 

Pripravte si vitamínovú bombu, ktorá vás zaručene postaví na nohy, keď sa začnete cítiť slabo. Základom je čerstvo urobený horúci čaj, do ktorého vymačkajte polovicu citrónu a pridajte dve čajové lyžičky medu a dve čajové lyžičky chia semiačok. Všetko spolu dôkladne premiešajte a pomaly vypite. Táto kombinácia vitamínov nedá parazitom vo vašom tele žiadnu šancu!

 

Foto: Veronika Pancuráková