Prečo piť čaj a aké má účinky na náš organizmus

Čaj je považovaný za jednu z najzdravších vecí, akú môžeme svojmu telu dopriať. My vám poradíme, ako si čaj správne pripraviť a ktorý z nich má aké priaznivé účinky na vaše zdravie.

Zelený čaj

Tento čaj je taký populárny, najmä kvôli vysokému obsahu antioxidantov. Dôležité sú flavonoidy, ktoré sa uvoľňujú počas lúhovania. Nezáleží však na tom ako dlho necháte vrecúško v šálke, pomer týchto zložiek bude vždy rovnaký. Zelený čaj sa môže piť teplý, ale aj studený, ak lístky zeleného čaju hodíte do studenej vody a necháte vyluhovať minimálne 30 minút. Okrem iného znižuje riziko srdcových chorôb, má blahodárny účinok na trávenie a jeho pitie sa odporúča aj pri vysokom krvnom tlaku. Vďaka jeho povzbudzujúcim účinkom, je tento čaj vhodný aj namiesto kávy na začiatok vášho dňa.

Biely čaj

Pri tomto čaji znova nie je podstatná dĺžka lúhovania, ale odporúča sa piť len horúci. Tak totiž uvoľní najviac antioxidantov. Môžete ho kľudne popíjať celý deň, napríklad aj ak už nemáte chuť na vodu. Rovnako ako zelený čaj, zbavuje telo toxínov a pomáha pri chudnutí. Šálku tohto nápoja si doprajte, aj ak ste podráždená alebo nervózna.

Čierny čaj

Tu už si musíte dať pozor na to, ako dlho necháte vrecúško čierneho čaju v šálke. Čím dlhšie ho tam nechávate, tým viac sa stráca sila antioxidantov. Pokiaľ sa potrebujete nabudiť, doba lúhovania sa odporúča 1 – 3 minúty. Pri 4 – 5 minútovom lúhovaní, má opačné účinky a pôsobí skôr upokojujúco. Okrem iného čierny čaj podporuje zdravie ústnej dutiny, zdravie kostí, je prevenciou vzniku cukrovky, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, priaznivo pôsobí na tráviaci trakt a bojuje proti stresu.

Zopár zaujímavostí

Zelený a čierny čaj pochádzajú z tej istej rastliny Camellia sinensis. Rozdiel je v spracovaní surových čajových lístkov, kým zelený čaj sa spracováva horúcou parou, čierny vzniká fermentáciou, teda kvasením.

Ak máte opuchnuté oči alebo tmavé kruhy pod očami, skúste dať vlhké vrecúška čierneho čaju na chvíľu do chladničky. Následne ich nechajte pôsobiť na očiach približne 15 minút.

Správna šálka na pitie čaju by mala byť z glazovanej keramiky alebo bieleho porcelánu.

Ideálna teplota na prípravu čaju je 60 – 80 stupňov pri zelenom čaji, 95 stupňov pri čiernom a ovocné či bylinkové čaje zalejte vodou s teplotou do 90 stupňov.

 

 

Foto: Facebook