Príbeh o tom, ako obyčajná pesnička zachránila detský život

Viete, ako reagovať, keď na zemi nájdete ležiaceho človeka, ktorý nejaví známky života? Na Slovensku vznikla pesnička, ktorá vás to naučí. A už má za sebou aj prvý obrovský úspech.

Známy slovenský herec Michal Kubovčík sa dlhodobo venuje projektu Baštrng, ktorý najskôr deťom pomáhal pri štúdiu, ale teraz ich učí ešte omnoho viac. Pieseň KPR, na ktorej sa významne spolupodieľal aj známy reper Separ, ponúka jednoduchý návod na kardiopulmonálnu resuscitáciu, alebo jednoduchšie povedané prvú pomoc pre človeka, ktorý nejaví známky života. 

Rytmické tóny opisujú postup od nájdenia osoby, ktorá nevyhnutne potrebuje pomoc, až do príchodu záchranárov. Separ spoločne s Kubovčíkom slovne i názorne zobrazujú, ako treba postihnutej osobe poskytnúť masáž srdca i umelé dýchanie. A práve toto video zachránilo minimálne jeden ľudský život. 

é

O svoj príbeh sa s Kubovčíkom ešte v septembri podelila neznáma žena, ktorá spoločne s kamarátkou našla na diskotéke nehybne ležať telo 15-ročného chlapca. Zatiaľ čo okolosediaci sa iba prizerali, dvojica okamžite začala s podávaním prvej pomoci. Našťastie som si s kamarátkou spomenula na KPR, ktorá nám pomohla chalana aspoň oživiť. Doktor zo sanitky nám povedal, že sme v podstate zachránili ľudský život," napísala neznáma žena v ďakovnej správe Kubovčíkovi

 

Foto: reprofoto youtube