Exotické ovocie, ktoré sa hodí ku všetkému

Študentské noviny pokračujú v sérii článkov, v ktorých predstavujú zázračné zdravé potraviny. Dnešný príspevok je prvýkrát venovaný pokrmu, ktorý sa na Slovensku vo veľkom nepestuje, ale v obchodoch ho bez akýchkoľvek problémov nájdete.  

Reč je o avokáde. Toto tropické exotické ovocie niekedy dorastá až do výšky 20 metrov, takže vám odporúčame skôr si ho zadovážiť v supermarkete. Jeden kus vás bude stáť približne 1,3 eura.

Avokádo je bohaté na obsah draslíka. Ten pomáha organizmu odstraňovať škodlivé látky z tela a tiež regulovať funkciu svalov a nervov. Práve pre jeho význam pre svaly ho športovci užívajú denne. Obsahom draslíka avokádo dokonca výrazne prevyšuje aj banán!

Avokádo zároveň blahodárne pôsobí na srdcovocievnu sústavu a pomáha pri prevencii proti srdcovocievnym ochoreniam. Okrem toho dokáže zmenšiť množstvo cholesterolu a triglyceridov v krvi. Celkovo sa pri jeho konzumácií budete cítiť plní energie, takže ak vás prepadne dlhodobejšia únava, hneď siahnite po avokáde!

Toto exotické ovocie navyše obsahuje antioxidanty a živiny, ktoré znižujú riziko šedého zákalu, takže je prospešné aj pre zrak. Ideálne navyše je, že avokádo má jemnú maslovú konzistenciu, takže sa ľahko pridáva do akýchkoľvek jedál. Použiť ho môžete pri príprave šalátov, nátierok, ale aj smoothie nápojov.

 

Foto: Pixabay