Nutričná bomba vhodná  aj pre celiatikov

Redakcia Študentských novín vám prináša ďalší príspevok zo série o zdravých potravinách, ktorých blahodarné účinky pre zdravie väčšina ľudí zrejme nepozná. Dnes si predstavíme čoraz známejšiu pseudo-obilninu. 

Reč je o superpotravine quinoa. Tá predstavuje semená rastliny chenopodium quinoa, ktorá pochádza z Južnej Ameriky. Podobá sa na zrno, Inkovia ju dokonca nazývali matkou obilia. Na rozdiel od ostatných superpotravín je finančne menej dostupná, pretože jeden kilogram kúpite v slovenských supermarketoch priemerne až za 19 eur. 

Quinoa obsahuje veľké množstvo bielkovín, až 23 %. Jej dôležitou zložkou je aj aminokyselina lyzín, ktorá pomáha v raste aj regenerácii svalových vlákien, takže športovci by túto potravinu do svojho jedálnička určite mali zaradiť. Jej výhodou je aj fakt, že jej trávenie trvá dlhšie, a tak ostáva metabolizmus konzumenta naštartovaný a nedochádza k naberaniu tuku. 

Quinoa by vám mohla pomôcť aj v prípade, že máte problém so zaspatím. Obsahuje totiž kombináciu horčíka a vápnika, takže ak si doprajete jednu porciu na večeru, mali by ste zaspať rýchlejšie.

Quinoa je často označovaná ako pseudo-obilnina, pretože neobsahuje lepok, vďaka čomu ju môžu konzumovať aj celiatici. Podáva sa ako samostatná príloha, ako súčasť šalátov, na zahustenie polievok či omáčok. Zaujímavosťou je, že ju možno využiť aj v nápojoch - v smoothies, alebo mliečnych kokteiloch. A iba málokto zrejme vie, že Inkovia kedysi z dnešnej superpotraviny pálili aj tvrdý alkohol.

 

Foto: Pixabay