Nezabije, no znepríjemní život. Histamínová intolerancia sa do života vkradne potichu

Bolesť hlavy, chronická únava či začervenie kože alebo dokonca závrate a strata vedomia. Toto široké spektrum príznakov sa spája s jednou chorobou, ktorá znepríjemňuje život čoraz viac ľuďom. Histamínová intolerancia sa vám do života vkradne nenápadne, ale vie ho veľmi znepríjemniť.

„Teraz už viem, že mi často robila zle káva, pri ktorej som si to však vôbec neuvedomovala. Bolesť hlavy po jej vypití som vždy pripisovala stresu, zlému počasiu alebo unáhlenému životu. Veľké problémy som raz mala po čerstvom rožku z pekárne. Takmer sme museli ísť na pohotovosť, také som mala kŕče,“ opisuje príznaky ochorenia študentka Bianka. Histamínovú intoleranciu jej diagnostikovali pred niekoľkými mesiacmi, no problémy s jedlom pociťovala asi dva roky. Toto ochorenie odhalili až výsledky testov po odbere krvi na alergológii.

Nezabije, no znepríjemní život. Histamínová intolerancia sa do života vkradne potichu

Príznakov je veľa, no mnohí im nevenujú pozornosť

Histamínová intolerancia je ochorenie, ktoré vzniká pre nadmerné množstvo histamínu v organizme, ktoré telo nedokáže včas odbúrať. Je to teda stav, kedy dôjde k nerovnováhe medzi príjmom a jeho odbúraním v tele. Histamín je látka, ktorá plní mnohé dôležité funkcie. Ovplyvňuje najmä hladké svaly (napríklad v črevách či maternici), ale má vplyv aj na fungovanie mozgu a psychiky. Nie je jednoduché odhaliť toto ochorenie, lebo existuje nespočetne veľa príznakov, ktoré mnohí berú na ľahkú váhu a ani nerozmýšľajú nad tým, že by mohli byť súčasťou nejakej choroby.

Okrem bolesti hlavy, porúch spánku či zvýšenia krvného tlaku sa môžu vyskytnúť aj vyrážky, začervenania, bolesti brucha, búšenie srdca alebo tiež poruchy menštruačného cyklu. Tieto príznaky sa objavia, keď skonzumujete potravinu, ktorá obsahuje zvýšené množstvo histamínu. Každý organizmus je však individuálny, preto môže niekomu istá potravina robiť veľké problémy, no iný ju ešte zvládne. „Príznaky môžeme mať každý iné a tiež aj tolerované potraviny. Je síce množstvo tabuliek a rád, podľa ktorých sa môžeme držať pri stravovaní, ale treba všetko vyskúšať s mierou,“ hovorí študentka Bianka.

Bez diéty to nepôjde, pomôžu však aj lieky a enzýmy

Nezabije, no znepríjemní život. Histamínová intolerancia sa do života vkradne potichu

Základom liečby histamínovej intolerancie je nízkohistamínová diéta, teda vylúčenie potravín, ktoré obsahujú vysoký podiel histamínu alebo ho vo vyššej miere uvoľňujú. Medzi zakázané patria napríklad paradajky, jahody, čokoláda či káva alebo väčšina druhov alkoholu. Mäso môžu histaminici jesť výlučne iba čerstvé a pečivo z droždia je pre nich tiež tabu. Podľa Bianky sa však dajú nájsť aj iné možnosti: „Za pizzou s kolou, kvalitným vínom a v lete za dobre vychladeným ciderom mi je vždy smutno. Ale snažím sa hľadať iné alternatívy alebo si recepty upravujem tak, aby som naďalej mohla jesť dobroty aj ja. Keď chcem mať v nedeľu na obed vyprážaný rezeň, tak si ho urobím tak, aby mi z neho nebolo zle. Na trhu je dostupné aj nízkohistamínové víno, vďaka ktorému ani my, HIŤ-áci, nemusíme chýbať na žiadnej párty.“

Pre ľudí trpiacich týmto ochorením je dôležitá najmä čerstvosť potravín, lebo vtedy je podiel histamínu menší ako pri dlhšom skladovaní. V prípade, že sa ako HIŤ-ák rozhodnete zhrešiť, lebo jednoducho ani nemáte pri určitých príležitostiach inú možnosť, existuje potravinový doplnok, ktorý zvýši hodnotu enzýmu DAO – diamínoxidázu – ktorý z tela odbúrava histamín. Práve tohto enzýmu majú ľudia s histamínovou intoleranciou nedostatok. Stačí ho užiť krátko pred konzumovaním jedla s vyšším podielom histamínu. Okrem toho sú dostupné aj antihistaminiká – sú to základné lieky, ktoré bránia väzbe histamínu na cieľové tkanivá, čím nenastanú klinické príznaky. Tieto by sa mali užívať pravidelne.

Nezabije, no znepríjemní život. Histamínová intolerancia sa do života vkradne potichu

Staňte sa súčasťou komunity HIŤ-ákov

Histamínová intolerancia nie je smrteľným ochorením a ani neskracuje dĺžku života. Výrazne však zasahuje do jeho kvality svojimi príznakmi. Preto je veľmi dôležitá psychická pohoda pacienta. „Občas mi príde smutno, keď sa moje spolužiačky cez prestávky rozpŕchnu na kávu a tiež mi je hlúpe, keď musíme v reštauráciách hľadať, čo si môžem dať. Ale na druhej strane, vďaka HIT som sa takmer úplne prestala stresovať, nakoľko stres je tiež jedným zo spúšťačov nevďačnej reakcie,“ hovorí vysokoškoláčka Bianka. Najmä si človek nesmie pripustiť, že týmto sa život skončil a odteraz už bude len trpieť a trápiť sa. Aj vďaka tomuto ochoreniu môžete objaviť celkom nové možnosti v kuchyni, ochutnáte dosiaľ nepoznané jedlá a zistíte, aký pestrý môže byť váš jedálniček aj bez vylúčených potravín.

Navyše, existujú rôzne skupiny, ktoré združujú ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou. Pomáhajú nováčikom v tomto ochorení, zdieľajú medzi sebou chutné recepty a dokonca organizujú aj spoločné stretnutia. Pozývajú hostí, odborníkov, ktorí prednášajú o rôznych zaujímavých témach a informujú o novinkách z tejto oblasti. A čo je tiež dôležité, ľudia tu budujú vzťahy a možno aj pevné priateľstvá. Ak aj vám diagnostikovali histamínovú intoleranciu a neviete si rady, nezúfajte. Určite okolo seba nájdete ľudí, ktorí vám radi pomôžu.

 

Zdroj: http://www.ciaa.sk/clanky/histaminova-intoleranciahttps://histaminovaintolerancia.sk/