Zázračná a lacná zelenina pomáha pri chudnutí

Na slovenskom trhu je množstvo produktov, ktorých účinky vás prekvapia. Študentské noviny pripravili sériu príspevkov, v ktorých vám postupne predstavíme poklady pre zdravie, o ktorých ste mnohokrát zrejme ani netušili.

Červená repa, ľudovo nazývaná aj cvikla, je jedným z nich. Aj keď sa z času na čas pravdepodobne objaví na stole každej slovenskej rodiny, o jej blahodarných účinkoch na zdravie vie iba málokto. Preto zbystrite pozornosť, oddnes ju zrejme budete pripravovať častejšie!

Cvikla obsahuje stopové prvky, ktoré sú nevyhnutné pre zdravú krvotvorbu a pomáhajú v prevencii proti anémii. Jej veľkou výhodou je, že ju možno konzumovať aj v tehotenstve, kde kyselina listová dokonca blahodarne pôsobí nie len na telo matky, ale aj na nenarodené dieťa, pretože v prvých mesiacoch po počatí má vplyv na zdravý vývin nervovej sústavy.

Cvikla je veľkým pomocníkom aj v prípade chronickej zápchy, pretože zvyšuje črevnú peristaltiku. Má močopudný a laxatívny účinok. Na vylučovací proces má veľký vplyv vláknina, vďaka ktorej sa črevá čistia a hnilobné baktérie zanikajú.

Ocenia ju aj ľudia, ktorí by chceli zredukovať svoju váhu. Červená repa totiž obsahuje betaín, teda látku rozpúšťajúcu tuk. Zázračná zelenina ďalej pomáha aj znižovať krvný tlak a je aj veľkým pomocníkom v boji proti depresiám.

Vo Veľkej Británii dokonca vykonali pokus, pri ktorom pred cvičením podávali športovcom šťavu z repy. Tí, ktorí ju vypili, dokázali potom cvičiť o 16 % dlhšie než ostatní, takže cvikla je aj skvelým zdrojom energie.

Veľkou výhodou je, že v našom podnebnom pásme sa cvikle darí, takže si ju môžete zaobstarať čerstvú a za naozaj symbolickú cenu. Za jeden kilogram tejto zázračnej zeleniny zaplatíte približne 60 centov.

 

Foto: Pexels