Zázvor je v domácnosti neoceniteľným pomocníkom

Nenápadný koreň s výraznou aromatickou a pikantnou chuťou, po ktorom však môžete siahnuť takmer pri akomkoľvek probléme. Viete, v čom všetkom je zázvor prospešný?

Po zázvore by ste mali siahnuť v tomto sychravom období aj preventívne, pretože pomáha posilňovať imunitu. Vynikajúco pomôže aj vtedy, keď už choroba prepukne. Zázvor je prirodzeným zdrojom vitamínu C, draslíka, železa, vápnika a horčíka. V prípade chrípky alebo nachladnutia pomôže pri vykašliavaní hlienov. 

Neoceniteľným pomocníkom v domácnosti sa stane aj v prípade žalúdočných ťažkostí a plynatosti, pretože je aktívny pri tvorbe slín a žlče. Vďaka svojmu zloženiu pomáha obnovovať črevnú flóru a pomôže tiež pri nepravidelnej stolici. Vynikajúci vplyv má aj na krv, pretože zabraňuje jej zrážaniu. Odporúča sa aj pri chemoterapii, pretože potláča niektoré jej vedľajšie účinky ako je zvracanie alebo nevoľnosť. 

Zázvor je tiež ideálnym pomocníkom, pokiaľ cítite celkovú slabosť a tiež v prípade, že vám je zima aj napriek tomu, že sa nachádzate doma v teple. Tieto príznaky sa najčastejšie prejavujú ako prvý príznak prechladnutia a neodporúča sa ich prehliadať. Radšej rýchlo siahnite po koreni zázvoru, očistite ho, nakrájajte na drobno a zalejte vriacou vodou. Čaj vám určite spraví dobre. 

Zaujímavosťou je, že zázvor si môžete dopriať aj počas diéty. V 100 gramoch totiž obsahuje iba 80 kalórií, ktoré tvorí 18 gramov sacharidov, 2 gramy bielkovín a iba 1 gram tuku. Ďalším málo známym faktom o zázvore je, že počas silných menštruačných kŕčov sa odporúča namočiť si vreckovku alebo malý uterák v horúcom zázvorom čaji a položiť si ho na podbruško. 

Pánov určite poteší, že zázvor je silným a ľahko dostupným afrodiziakom. Ako sme už spomínali vyššie, dokáže rýchlo rozprúdiť krv v tele a vďaka tomu pomáha liečiť poruchy erekcie. Kúpiť sa dá v každých potravinách v oddelení ovocia a zeleniny. Jeden koreň vás bude stáť približne 30 centov. 

Foto: Pixabay