Zázračný sirup, za ktorý nezaplatíte takmer nič

Letné mesiace môžete využiť aj na zber byliniek, z ktorých mnohé majú takmer zázračné účinky pre naše zdravie. Prinášame vám recept na sirup, ktorý v domácnosti určite využijete. A stáť vás bude iba pár drobných. 

Zázračnou bylinkou je medovka. Tá je nenáročná na pestovanie, takže pokiaľ ju nemáte v záhradke, stačí vybehnúť na lúku k lesu a natrhať si z nej koľko len chcete. Ideálne obdobie pre zber je v prvej polovici júla a potom v prvej polovici októbra. 

Z približne 30 stoniek medovky potom doma odtrhnite listy a tie namočte do jeden a pol litra studenej vody na dva dni. Keď sa listy dostatočne vyluhujú, jednoducho ich sceďte a vodu zlejte do hrnca. Tam ju priveďte k varu a popri tom pridajte pol kilogramu kryštálového cukru a šťavu z dvoch citrónov. Sirup necháme päť minút vrieť a následne po vychladnutí si ho rozdelíme do fľaštičiek, ktoré sú už určené na podávanie.

Medovkový sirup využiteje pri príprave limonád a čajov, ale vhodný je tiež ako zdravá poleva na palacinky, lievance či iné dezerty. Doprajte si ho aj počas choroby, pomôže vám totiž uvoľniť hlien a vďaka analgetickému účinku pomôže pri migrénach. Medovku tiež pravidelne využívajú ľudia, ktorí sú pravidelne vystavení stresu alebo nepokojným situáciám. Táto bylinka im totiž pomáha pri oddychu a relaxácii. 

 

Foto: Pixabay