Nesprávne návyky si osvoja nástupom do školy. Deťom pomôže pohyb na bolesť chrbtice

Rodičia by si mali u detí všímať správne držanie tela. Pomôcť deťom môže ortopéd, neurológ, fyzioterapeut či športový tréner. Základom je aj pravidelný pohyb. Nesprávne návyky si osvoja práve nástupom do školy.

Zlé držanie tela ovplyvňuje genetika ale aj nesprávne sedenie, ťažká školská taška či obezita. Bolesti chrbtice netrápia len dospelých, ale aj školopovinné deti. Tie trávia dlhé hodiny v škole na drevených stoličkách, veľakrát bez napomenutia učiteľa, aby sa vystreli. Doma sú deti zas za počítačom, predsúvajú hlavu pri pozeraní do mobilov a trávia čas na gauči pred televízorom. Rodičia by pretom mali dbať na to, aby deti správne sedeli a pravidelne športovali. ,,So športom to však netreba prehánať, pretože veľká záťaž deťom škodí. Pohyb detí by mal byť preto kontrolovaný, tým predídeme zraneniam,“ hovoria fitnes tréneri Veronika a Dávid Takáčovci, ktorí trénujú aj deti. Ak rodičia uvažujú nad tým, ako začať s pohybom, fitnes tréneri odporúčajú začať s turistikou, tancom, plávaním či bicyklovaním. Telo tiež počas dospievania prechádza veľkými zmenami, keď sa menia jeho proporcie. V tomto období sa deti začnú hrbiť, čo vedie ku zakriveniu chrbtice. Rodičia by mali dohliadnuť tiež na váhu školských tašiek, ktoré spôsobujú nesprávny sklon chrbtice a tým zaťažuje chrbtové svaly. Spôsobiť potom môže zaguľatenie ramien, keďže taška dieťa ťahá dozadu, a to sa prehýba vpred, aby udržalo rovnováhu. 

Zdravé domáce prostredie 

Počet detí s deformitami chrbtice každý rok rastie. Rodičia by preto nemali návštevu fyzioterapeuta odkladať. Kým k tomu príde, vedia deťom pripraviť zdravé zdravotné prostredia aj doma. „Rodičia by v prvom rade mali vytvoriť správny priestor. K tomu pomáha polohovateľný stôl a stolička. Je dôležité nastaviť výšku stoličky a stola tak, aby vyhovovalo výške žiaka. Ďalej by mali mať deti pri sedení opretý chrbát, aby sa uvoľnili chrbtové svaly, nohy by mali byť v 90 stupňom uhle opreté priamo o zem,“  vysvetľuje Marián Čaniga z Centra zdravého sedenia. Rodičia by mali dohliadnuť aj na to, aby si dieťa nepodkladalo rukou hlavu pri písaní úloh či neprekrižovalo nohy do tureckého sedu na stoličke. ,,Ak tomu príde, upozornite dieťa, že to nie je správne. Ideálne je ak si následne rozhýbe telo a na pár minút sa prejde po izbe,“ vysvetľujú tréneri Takáčovci.