Ako zregenerovať svoje telo po tréningu?

Športová aktivita je pre telo namáhavá a o to viac v prípade, keď patríte medzi občasných športovcov. Ak na pravidelný pohyb nie ste zvyknutí, zvýšte pozornosť a prečítajte si, ako správne regenerovať, aby ste sa vyhli prípadnému presileniu a zraneniu.

Kvalitný strečing

Telo je dôležité správne rozhýbať a rozohriať už pred športovou aktivitou, ale rovnako potrebné je vrátiť svalstvo do pôvodného stavu aj po záťaži. Preto si vyhraďte niekoľko minút na „ponaťahovanie” a „vytrasenie” sa po behu, kolektívnom športe či návšteve posilňovne. Predídete tak svalovici a natiahnutiu svalov!

Studená sprcha

Studená sprcha dokáže zázraky najmä po behu. Ak sa voda dostane na nohy, spôsobí, že do poškodených svalov nebude prúdiť také množstvo krvi. Ak si ale na nohy pustíte teplú vodu, do všetkých zohriatych častí tela sa nahrnie ešte viac krvi, ktorá už aj tak prehriate tkanivá ešte viac zohreje. Snažte sa preto zvoliť vlažnú a neskôr čo najstudenšiu vodu, ktorá navyše dopomôže telu zbaviť sa vyplavených toxínov.

Sauna a masáž

Ak telo vystavujete športovej aktivite pravidelne, je nutné zveriť ho občas aj do starostlivosti odborníkov. Certifikovaný masér presne vie, čo svalstvo potrebuje a akou intenzitou sa mu treba venovať. V saune sa zase organizmus dokonale prečistí vďaka otvoreniu kožných pórov, cez ktoré sa telo zbaví nepotrebných látok. Blahodarný vplyv má tiež na boj proti choroboplodným baktériám a vírusom.

Spánok

Medzi jednotlivými tréningovými jednotkami je mimoriadne dôležité nechať telo úplne odpočinúť. Najideálnejší na to je aspoň osemhodinový spánok, pretože počas neho dôjde k uvoľneniu svalstva a načerpaniu energie. Ale pozor! Iba spánok rozhodne nie je vhodnou regeneračnou metódou. Kombinujte ho s ďalšími položkami tohto zoznamu.

Zázračný nápoj

Skúste si večer po tréningu do pohára čistej vody nasypať jednu až dve lyžičky chia semiačok. Pre telo je trávenie a využitie chia semiačok veľmi jednoduché, preto je transport k bunkám a tkanivám rýchly a to pomáha pri efektívnej regenerácii. Zároveň nezabúdajte ani dopĺňať tekutiny, aby telo nebolo po športovom výkone dehydrované.

 

Foto: Pexels