Dopraj si zdravé kokosky s Chia lekvárom

Predstav si, že prídeš domov a na stole ťa budú čakať chutné kokosky. Určite ti zdvihnú naládu po celom dni. Prečo však zostať len pri predstave? Ponúkame ti rýchly a jednoduchý recept na ich prípravu. Budú nielen chutné, ale vďaka Chia semienkam aj zdravé. 

Suroviny: Chia lekvár

  • čerstvé alebo mrazené ovocie
  • 1 pol.lyž. chia semienok
  • sladidlo ( javorový sirup, agáve sirup, ... a pod.)
  • ďalšie dochucovadlá ( napr. citrónová šťava, mäta , vanilka a pod.)

Suroviny: Kokosky

  • 1 a 1/2 hrčeka strúhaného kokosu
  • najmenej 1 hrnček strúhaného kokosu na výrobu kokosového masla
  • 1 hrnček mletých mandlí (ak chceš kokosky svetlé, použi lúpané mandle)
  • 1/2 hrnčeka (alebo trochu menej) javorového sirupu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • štipka soli

Postup: Lekvár

Postup pri výrobe lekváru sa odlišuje podľa toho, či používaš čerstvé alebo mrazené ovocie. Pri čerstvého stačí, keď ovocie rozmačkáš vidličkou ( môžeš rozmixovať mixérom, ale nemalo by to byť úplne do hladka, ak nechceš mať miesto lekváru želé), pridaj 1 kopcovitú lyžicu chia semienok na 1 hrnček ovocia, doslaď a dochuť podľa chuti. Dobre premiešaj a nechaj stuhnúť pár hodín (ideálne cez noc) v chladničke. 

Mrazené ovocie je lepšie povariť. Daj ho do hrnčeka, priveď spolu so sladidlom do mierneho varu a asi po 5 tich minútach pridaj chia semienka (znova cca lyžicu na hrnček ovocia, nemusí byť kopcovitá ). Var približne 1/4 hodiny, pokiaľ zmes nezhustne, zlož z ohňa a vmiešaj ďalšie dochucovadlá (vanilku a pod.). Nechaj vychladnúť v chladničke, lekvár v chlade ešte trochu stuhne.

Postup: Kokosky

Na kokosky si najprv priprav kokosové maslo. Kokos (nemalo by ho byť kvôli dobrému mixovaniu menej než 1 hrnček) daj do mixéru a cca 8 minút mixuj na najvyššej rýchlosti. Občas zotri strany mixéru stierkou.  Po niekoľko minútach mixovania kokos pustí tuk a získaš chutné a tekuté kokosové maslo. Skladuj v chladničke, kde maslo stuhne. 

Trúbu predhrejte na 130°C a v miske zmiešaj 1 a 1/2 hrnčeka kokosu s mandľami, pridej javorový sirup, 1/4 hrnčeka kokosového masla, vanilku, soľ a premiešaj. Zmes bude mäkká a lepivá. Lyžičkou alebo rukami vytvor menšie porcie a presuň na papierom vyložený plech. Potom ich trošku splošti a vareškou sprav uprostred dierku. Tú naplň lekvárom. Peč cca 35-40 minút (pokiaľ nemáš príliš spoľahlivú trúbu, kokosky sleduj a v polovičke pečenia plech obráť), môžeš tiež piecť približne na 110°C teplovzduch. Po vybratí ich nechaj ešte asi 10 minút na plechu, potom ich daj na pečiaci rošt. Kokosky budú možno ešte trochu mäkké, ale chladnutím sa spevnia.

Kokosky sú výborné - na povrchu chrumkavé, vo vnútri mäkké a šťavnaté, lekvár dodá trošku potrebnej vláčnosti a kyslosti  (a som použila jahodovú s citrónovou šťavou). Super na doma k čaju, kde ti nádherne prevonia celú kuchyňu, ale výborne budú chutiť ako desiata na cestách.

Zdroj: www.chia.sk