Ústna hygiena bez plastov? Ukážeme vám ako na to

Každoročne sa na svete vyhodia miliardy použitých zubných kefiek a približne 1,5 miliardy prázdnych túb od zubných pást. Nemusíte sa zaujímať o ekológiu ani zero-waste životný štýl (pri ktorom sa snažíte zminimalizovať produkovaný odpad až na úplné minimum), aby ste pochopili, že plastové produkty používané na ústnu hygienu s krátkou životnosťou sú naozaj problém.

Niet pochýb o tom, že zubná kefka má v ľudskom živote veľmi dôležitú funkciu. Nie je možné nahradiť ju ako iné plastové produkty. Tento článok vám priblíži jej ekologickejšie alternatívy. Niektoré z nich sú dostupné v bežných obchodoch ako DM drogéria, niektoré sa dajú zohnať len na internete alebo v bezobalových obchodoch.

Medzi desať najväčších znečisťovateľov planéty patria tri spoločnosti, ktoré distribuujú kozmetické výrobky a drogériu. Ide o Unilever (pod ktorý patrí aj značka zubných pást Signal), Procter&Gamble (zubné kefky a pasty OralB) a koncern Colgate-Palmolive (vlastní Colgate, Elmex a Meridol).

Ústna hygiena bez plastov? Ukážeme vám ako na to

Ľudská populácia rastie a množstvo produkovaného odpadu rastie s ňou. Práve preto sa čoraz viac dostávajú do popredia alternatívy plastových produktov.

Klasické zubné kefky sa vyrábajú z polypropylénu a nylónu, polymérov neobnoviteľných fosílnych palív. Pri ich výrobe sa tvorí oxid dusný- skleníkový plyn, ktorý je pre klímu 310x nebezpečnejší ako oxid uhličitý. Viac o tom, prečo je zubná kefka súčasťou globálneho problému sa dozviete tu.

Alternatív k plastovej kefke je viac. Ako prvý príklad uvádzam tie z recyklovaného plastu, ako Preserve a Jordan Green Clean. Tieto kefky majú „telo“ zo stopercentne recyklovaných materiálov a štetinky z nylonu.

Austrálska značka The Nature Family ponúka kefky z kukuričného škrobu, vyrába ich však v Číne. To môže byť problém pre vegánov, keďže Čína má povinné testovanie na zvieratách.

Bambusové kefky sú jednou z najlepších alternatív. Pri väčšine z nich treba pred vyhodením vytrhať nylonové vlákna, poprípade ich odstrihnúť a hlavičku hodiť do koša. Telo následne hodíte do kompostu, kde sa rozloží. Je však dôležité dávať si pozor na pôvod bambusu. Ide o rýchlorastúci obnoviteľný zdroj, no ako všetko, aj on vie byť pestovaný neeticky. Ochranu pred podporovaním značiek, ktoré nedbajú na etickú stránku ich produktov, by mali zabezpečovať certifikáty.

Slovenská značka Ecoheart ponúka kefky z kompostovateľného bambusu, zabalené v estetickej sklenenej skúmavke s korkovým vrchnákom. Taktiež ponúka tri druhy zubnej pasty a dva druhy ústnej vody v sklenených nádobách. Ústnu vodu je možné dočapovať vo vybraných bezobalových obchodoch.

Plastové obaly od zubných pást sú tiež veľkým problémom v odpadovom hospodárstve. Ich recyklácia je takmer nemožná. Okrem Ecoheart pást u nás dostanete aj pasty od nemeckej značky Ben&Anna, ktoré sú úplne bez plastu. Súčasťou balenia je sklenená nádoba s kovovým vrchnákom a dreveným aplikátorom.

V bezobalových obchodoch zoženiete špeciálne tablety na zubnú hygienu do vlastnej nádobky. Tie sa za prítomnosti navlhčenej kefky v ústach menia na kašu, s ktorou si následne umývate zuby.

Viac alternatív nájdete tu a tu.

Poslednou vecou, ktorú vám chcem priblížiť je projekt od českej firmy Kontra s názvom GET.

Ústna hygiena bez plastov? Ukážeme vám ako na to

Green effective tube je trojkomorová, plne recyklovateľná tuba na zubnú pastu. Jej vzhľad aj použitie sa takmer úplne zhodujú s bežnými tubami na zubnú pastu. Autori projektu chcú týmto spôsobom priblížiť ekologickú alternatívu aj ľuďom, ktorí sú zvyknutí na svoje pohodlie a neradi vystupujú zo svojej komfortnej zóny.

Ako tuba funguje? V jednej komore sa nachádza voda, v druhej špeciálne tablety. V tretej časti sa tableta spojí s vodou a zákazník na svoju zubnú kefku vytlačí klasickú zubnú pastu. Jediný rozdiel je v tom, že táto tuba sa dá dopĺňať donekonečna a nie je potrebné ju po mesiaci vyhodiť.  Projekt je momentálne v štádiu rokovania s potencionálnymi investormi.

 

Foto: akoeko.sk, breakfreefromplastic.orgweare, kontra.com