Stále známejšie semiačka so zázračnými účinkami

Zázračná potravina, ktorá sa v posledných rokoch stále viac a viac rozširuje do viacerých jedál, nie je až takou novinkou. Jej účinky využívali už Aztékovia, Majovia a Inkovia. A robili dobre.

Semiačka získavané z bylinky Salvia Hispanica obsahujú až dvakrát viac vlákniny ako obilné vločky. Okrem toho telu pomôžu aj vápnikom, ktorého obsahujú až päťnásobne viac ako mlieko, a preto sú vhodné pre vegánov, ktorí nekonzumujú žiadne živočíšne výrobky. Nájdeme v nich aj omega 3 mastné kyseliny, oproti špenátu až trojnásobné množstvo železa, draslíka, zinku, množstvo vitamínov a iných látok.

Pokojne ich teda môžeme nazývať vitamínovou bombou, ktorá má pre telo široké využitie. Azda najvýraznejším benefitom je, že pomáhajú v prevencii proti rakovine, znižujú hladinu škodlivého cholesterolu v krvi a bránia vzniku osteoporózy.

Neobsahujú žiadne kontraindikácie, takže sú vhodné aj pre diabetikov a ľudí s bezlepkovou, bezlaktózovou alebo inou diétou. Ich prínos ocenia aj športovci, pretože chia semiačka pomáhajú pri budovaní a regenerácii svalovej hmoty. Konzumovať ich však môžu aj ľudia pokúšajúci sa o redukciu hmotnosti, pretože aj tento proces malé čierne semiačka urýchľujú.

Sú aj dôležitým pomocníkom pri prevencii kardiovaskulárnych a cievnych ochorení, pretože pomáhajú znižovať krvný tlak. Krvi pomáhajú aj stabilizáciou hladiny cukru v nej. Chia semiačka zároveň znižujú riziko vzniku cukrovky a pomáhajú predchádzať vzniku Alzheimerovej choroby.

Ich silu pocítite aj na nechtoch, vlasoch a kostiach, pretože vylepšujú ich kvalitu. Špeciálnu pozornosť by im mali venovať študenti a mentálne pracujúci ľudia, pretože chia semiačka pomáhajú aj po mentálnej stránke, zlepšujú pamäť a sústredenie a zvyšujú energiu. Preto je ideálne začať nimi každý deň. 

Všetkého veľa škodí

Ak ste sa práve rozhodli zázračnú potravinu pôvodom z Mexika a Guatemaly vyskúšať, začnite pomalšie. Odporúčané denné množstvo pre dospelú osobu je jedna až dve zarovnané polievkové lyžice denne, pre deti od troch rokov sa odporúča maximálne jedna zarovnaná polievková lyžica. Chia semiačka môžete konzumovať po pridaní napríklad do šalátov, jogurtov alebo do pohára s vodou, ale vyskúšať môžete aj ich čistú konzumáciu.

 

Foto: chia.sk