Aký je rozdiel medzi chrípkou a prechladnutím? Ako sa im môžeme vyhnúť?

Bolesť hrdla, hlavy, svalov ale aj horúčka, to sú najčastejšie príznaky chrípky a práve toto ochorenie na nás už neúprosne číha. Podľa Úradu verejného zdravotníctva sa chrípková sezóna začína od októbra a trvá do konca apríla. Pre časté zmeny počasia sa okrem chrípky môžeme stretnúť aj s prechladnutím. Viete však, aký je rozdiel medzi týmito dvoma chorobami? A ako sa im môžeme vyhnúť?

Ležať v posteli s teplotami, kašľom a nádchou sa nikomu nechce. Úrad verejného zdravotníctva preto spísal na svojej stránke niekoľko pravidiel, vďaka ktorým si vybudujete silnejšiu imunitu a tým sa môžete vyhnúť blížiacemu sa ochoreniu. Mali by ste pravidelne vetrať, obliekať sa primerane vonkajším teplotám a dopriať si dostatok spánku. Dbajte na príjem vitamínov, jedávajte každý deň ovocie a zeleninu najmä s vyšším obsahom vitamínu C - jablká, kyslú kapustu, citrusy, papriku, brokolicu, chren alebo cesnak. Dôležité je aj pitie vody, nesladených čajov a nápojov, ktoré pomáhajú zvlhčiť sliznice. Tiež je podstatné vyhradiť si denne tridsať minút pre cvičenie alebo prechádzku a otužovať sa.

Chrípka alebo prechladnutie?

Chrípku zaraďujeme medzi rýchlo sa šíriace a vysoko nákazlivé ochorenia. „Priebeh ochorenia chrípky a jeho dopad závisí od viacerých faktorov, ako je napr. miera patogenity vírusu, ale aj vek a zdravotný stav osôb. Riziko vzniku komplikácií chrípky zvyšuje napr. prítomnosť chronických ochorení, fajčenie a obezita,”  vysvetľuje Úrad verejného zdravotníctva. „U mladých  zdravých osôb je väčšinou nekomplikovaný, trvá 7 – 14 dní. K najčastejším komplikáciám patria zápal stredného ucha, zápal prínosových dutín a zápal pľúc,” dodáva, že menej často môže prísť aj ku komplikáciám postihujúcim srdce alebo nervový systém, prípadne až k úmrtiu.

Chrípka má náhly nástup. Je sprevádzaná teplotami nad 38 stupňov, typický úvodný príznak je bolesť kĺbov a po 48 hodinách sa môže prejaviť nádcha a bolesť hrdla. Často sa objaví zimnica, bolesť svalov v končatinách a suchý či dráždivý kašeľ.

Prechladnutie sa narozdiel od chrípky prejavuje postupne. Teplota nie je vyššia ako 38 stupňov a kĺby bolia iba zriedkavo. Rovnako sa často prejaví bolesť svalov v rukách, nohách a na chrbte. Jeden z možných príznakoch je kašeľ. Nádcha a bolesť hrdla sa objaví už od začiatku.