Kľúčové je správne sedenie. Čo treba dodržať, aby nás nebolel chrbát?

Nesprávne sedenie ovplyvní tehotné ženy

S bolesťou chrbtice sa stretávajú deti, ľudia v produktívnom veku a aj seniori. Veľký podiel na tom má aj nesprávne sedenie. Fyzioterapeutka Katarína Hanuliaková z INTIMFYZIO vysvetľuje, že nesprávne sedenie môže negatívne ovplyvniť tehotné ženy a novorodičky. „Okrem neideálneho stočenia bábätka, tehotná žena, ktorá musí dlho sedieť, má spomalené trávenie, objavuje sa reflux, opuchy dolných končatín, výrazný tlak na kostrč a synfýzu,“ upresňuje fyzioterapeutka. To spôsobuje aj celú sériu ďalších problémov, ktoré môžu skomplikovať pôrod. „Keď sa dieťatko nestočí hlavou dolu, tak vieme, že tehotenstvo často končí preventívnou sekciou, v lepšom prípade komplikovanejším vaginálnym pôrodom,“ objasňuje Hanuliaková.

Kľúčové je správne sedenie

Budúce mamičky by mali dodržiavať, podľa odborníka z Centra zdravého sedenie a spoločnosti Modesk Mariána Čanigu, určité zásady. „Pri sedení by mala mať tehotná žena opretý chrbát, aby sa jej uvoľnili chrbtové svaly a nohy by mali byť v 90 stupňom uhle opreté priamo o zem. Ak je budúca mamička pri sedení uvoľnená a sedí pohodlne, organizmus sa dostatočne prekrví a svaly regenerujú.“ Medzi zlozvyky patrí napríklad prekladanie nohy cez nohu, hrbenie sa alebo nakláňanie sa k obrazovke monitoru. Vtedy nohy nie sú v správnom uhle a ženy majú tendenciu ich krčiť dozadu. Budúce mamičky môžu tiež sedávať na fit lopte, v tomto prípade by však mali byť opatrné. „Fit lopta je vynikajúca pomôcka pri cvičení a pri sedení ste vlastne stále aktívny. Chýba však chrbtová opierka a podrúčky, a to môže byť pre budúce mamičky problém. Viesť to potom môže k bolestiam chrbtice,“ upresňuje Čaniga. Zároveň dodáva, že ženy by mali byť veľmi opatrné pri používaní fitlopty, ako aj balančného sedenia, keďže toto sedenie je veľmi vratké a hrozí nebezpečenstvo pádu. Taktiež pri vstávaní z balančnej stoličky neodporúčam sa najprv posunúť na okraj stoličky, keďže by sa z nej zošmykli.

Stolička problém zmierni

Podľa fyzioterapeutky Hanuliakovej, mnoho žien nevie, ako má vlastne správne sedieť. „Ak nemajú dobrú ergonomickú stoličku majú tendenciu sedieť s podsadenou panvou.“ Táto pozícia nie je vhodná pre tehotnú ženu a negatívne pôsobí na chrbticu. To spôsobuje podľa odborníčky aj ďalšie nepríjemnosti a komplikácie. Tým, že si žena vyrovnáva driekovú lordózu svojim posedom, dieťatku bráni v správnom nasmerovaní hlavičkou dolu. S tým súhlasí aj Čaniga a dodáva, že do správnej stoličky sa oplatí investovať. Práve ergonomické zdravotné stoličky s dynamickým alebo balančným sedením vo veľkej miere napomáhajú k správnemu sedeniu. „V prípade, že chrbtica nie je v správnej polohe, ochabnú svaly a chrbtica sa začne postupne vychyľovať. To vedie k vzniku skoliózy či zväčšenej bedrovej lordózy. Vždy keď majú ženy príležitosť sa prejsť a ponaťahovať, mali by tak spraviť.

Pomôže aj vankúš

Pri sedení je tiež podstatné, aby mala chrbtica oporu a bola vo svojom prirodzenom, takzvanom esovitom tvare. V prípade, že ergonomickú stoličku nemáte, čiastočne si môžete vypomôcť aj vankúšom, ktorý dáte medzi stoličku a chrbát. Aj pri vstávaní zo stoličky by mali budúce mamičky dodržiavať určité pravidlá. „Rozhodne sa neprehnite v páse dopredu. Posuňte sa radšej na okraj stoličky a až potom sa postavte, “ uvádza Čaniga. Odborníci sa však zhodujú, že správne sedieť nestačí, kľúčový je aj pravidelný pohyb a životospráva.

Foto: Pexels