Ako sa účinne zbaviť pavúkov

Osemnohé lezúce potvory, ktoré sa dokážu ukryť v akomkoľvek kúte v dome. Človeka vedia  znechutiť  a vystrašiť takmer do bezvedomia. U nás sa vraví, že nosia šťastie, podľa amerických indiánov chránia pred zlom a intrigami. Do väčšiny príbytkov však prinášajú najmä krik. Áno, presne tak, reč je o pavúkoch.

Ja sama ako veľký arachnofobik (človek, ktorý má panický strach z pavúkov) som si prešla už nejedným záchvatom paniky, keď mi zrazu nejaký vybehol spod stola. Preto vám prinášam zopár rád, ako sa môžete týchto stvorení zbaviť.

Vyskúšať môžete rôzne chemické prípravky, ktoré sa dnes vyrábajú už aj priamo na pavúky. Pokiaľ repelent použijete priamo na pavúka, s najväčšou pravdepodobnosťou ho buď omráčite alebo rovno usmrtíte.

Aromatické oleje sú veľmi účinným odpudzovačom pavúkov. Neznášajú ich vôňu, a to najmä citrusové vône, mätu, levanduľu či škoricu. Takýto olejček zmiešajte s vodou (cca 1 liter), ale pozor, pridajte len pár kvapiek, pretože tieto oleje bývajú veľmi silné. Môžete pridať aj ocot. Nalejte do rozprašovača a postriekajte okenné rámy, dvere a každé miesto, kde sa pavúky môžu nachádzať.

Ďalším účinným sprejom, ktorý si proti pavúkom môžete doma sami vyrobiť, je sprej z chilli a octu. Zhruba dve a pol čajovej lyžičky mletého chilli pridajte do litra vody a pridajte štvrť litra octu. Znova zmiešajte a naneste na miesta, kde si neprajete pavúčie návštevy.

 Ak nechcete miešať protipavúčie elixíry, mohla by vám pomôcť aj obyčajná citrónová kôra. Potrite ňou zárubne dverí či okná a táto vôňa by mala pavúky spoľahlivo odpudzovať.

Alfou a omegou je však, samozrejme, poriadok. Pavúk vás v upratanom byte len tak ľahko neprekvapí a vy ho môžete hneď po jeho nasťahovaní sa rovnako rýchlo odsťahovať.

 

Foto: Pexels