Recycled Island Foundation alebo ako môžu plasty našim vodám poslúžiť

Nedávno sme vám na našom portáli predstavili projekt The Ocean Cleanup, vďaka ktorému je v našich moriach o niečo menej plastov. Dnes sa spolu pozrieme na skupinu ľudí, ktorá plasty do vôd vracia, no v konečnom dôsledku nimi rovnako dobre chráni planétu.

Nadácia Recycled Island, pôsobiaca v Rotterdame má tento rok za sebou úžasný pokrok. Jej členom sa totiž podarilo nájsť spôsob, ako zabrániť plastom prúdiť riekou priamo do mora a namiesto toho z nich tvorí malé, hexagónové ostrovčeky plné života.

Všetko začína zberom

Vedeli ste, že viac ako 90% plastového odpadu vo vodách sa nachádza na ich povrchu? Nadácia tento odpad zachytáva pomocou loďky plaviacej sa po hladine. Zozbierané plasty ďalej analyzujú a spolu so študentmi Rotterdamskej Univerzity z nich vytvárajú už spomínané plavidlá. Potom prichádza na rad život.

Záhrady na vode

Okrem toho, že sú plasty recyklované a znovu použité, členovia tejto skupiny na nich vytvárajú samostatné, zelené ekosystémy, ktoré zahŕňajú veľké množstvo organizmov od machov až po menšie druhy stromov, čo prospieva samotnému ovzdušiu, ale aj vode. Časť plavidiel ponorená vo vode totiž slúži na zachytávanie rias a môže tak obohatiť aj vodný ekosystém.

Čo z toho môže mať mesto?

Okrem množstva ekologických výhod je tento vodný park taktiež unikátnym obohatením pre mestskú štruktúru samotného mesta. Jednotlivé moduly parku môžu byť na seba prepájané v nekonečných kombináciách a taktiež sú ľahko manipulovateľné a je ich možné presunúť kamkoľvek na vodnej hladine. Kreativite sa v tomto prípade rozhodne medze nekladú.

Ak sa o túto tému zaujímate viac, odporúčame vám pozrieť sa priamo na YouTube kanál Recycled Island Foundation, kde pravidelne zverejňujú svoje pokroky.

Zdroj: http://recycledpark.com

Foto: http://recycledpark.com