Čo si možno nevedel o krajine Galského kohúta?

Francúzsko, krajina romantikov, vína a dobrého jedla. My ti o nej prezradíme veci, o ktorých si možno ani netušil.

Francúzske supermarkety majú zakázané vyhadzovať jedlo do kontajnerov. Miesto toho, ho musia distribuovať medzi ľudí zo slabších vrstiev, charitám a rôznym dobročinným organizáciám. Ušľachtilé, čo poviete?

Francúzom vládli aj šialenci. Na prelome 14. a 15. storočia si Karol VI. vyslúžil prezývku Karol Šialený, pretože okrem iného veril, že jeho telo je zo skla, inokedy poprel, že má ženu a deti. Nevedel si nespomenúť nie len na to, že je kráľom Francúzska, ale ani na svoje vlastné meno. Fyzicky útočil na svojich sluhov a dokonca aj vlastných rytierov.

Ďalším bláznom, ktorý stál na čele tejto krajiny bol prezident Paul Deschanel. Krátko po zvolení do úradu, sa uňho prejavila duševná porucha a ešte v tom istom roku bol nútený rezignovať. K jeho známym škandálom patrilo napríklad, že vypadnol z okna vlaku, prijal britkého veľvyslanca nahý, len s ceremoniálnymi doplnkami, alebo odišiel zo stretnutia a oblečený sa hodil do jazera.

Niečo málo o Eiffelovej veži, ktorá bola pôvodne namaľovaná na červeno. Eiffelovka má jeden najväčších počtov samovrážd. Jedna sa však skončila šťastne. Žena, ktorá skočila z Eiffelovej veže dopadla na auto, nezomrela a neskôr sa vydala zo vlastníka tohto auta. Eiffelovka má aj manželku. V roku 2007 sa Erika LaBrie zosobášila s Eiffelovou vežou a stala sa z nej Erika Eiffel.

 Ešte zopár zaujímavostí na koniec:

Napoleon bol vyšší ako priemerný Francúz.

Francúzski muži patria medzi najštíhlejších na svete.

V celom Paríži je iba jedna STOPka.

Každý piaty Francúz trpí depresiou.

Vo Francúzsku žije aj malá populácia klokanov.

Po Rusku a Ukrajine je Francúzsko tretia najväčšia krajina Európy.

Tradícia bielych svadobných šiat vznikla práve vo Francúzsku v roku 1499.

Najstarší most v Paríži sa volá Pont Neuf.

 

Foto: Facebook