Nechcená, vyhostená, zachránená – Eiffelova veža dnes oslavuje 129 narodeniny

Osud Železnej dámy Paríža nebol stále priaznivý. Nechýbalo veľa a obdivovanú dominantu metropoly Francúzska by sme hľadali v Kanade. A ak by sa naplnili priania francúzskych umelcov, Eiffelovku by ani nepostavili.

Odolala pokusom zastavenie výstavby i demontáže

Svetlo sveta uzrela pri príležitosti osláv okrúhleho 100. výročia Veľkej francúzskej revolúcie. Jej zrod trval dva roky, dva mesiace a päť dní, verejnosť ju v plnej kráse uvidela po prvýkrát 6. mája 1889. Vyhľadávaná turistická atrakcia Paríža dnes oslavuje svoje narodeniny. Jej výstavbe predchádzali protesty z francúzskych umeleckých kruhov. Hlavným dôvodom, pre ktorý umelci odmietali Eiffelovu vežu, bola „ochrana nedotknutej krásy Paríža“. Tá mala byť „oslobodená od železnej ťarchy“ vážiacej 10 000 ton v roku 1909. Po dvadsiatich rokoch hrozilo dominante Paríža zbúranie. Vykúpením z hroziaceho konca sa pre ňu stalo objavenie nového spôsobu využitia. Dnes vyhľadávaná atrakcia – kedysi vedecký experiment. Vežu zachránili prvé pokusy rádiového vysielania či telekomunikačných prenosov.

To najkurióznejšie z jej života

  • Vedeli ste, že Eiffelova veža sa hýbe? Rozkolísať ju dokáže silný vietor, hojdá sa v rozmedzí od šesť do sedem centimetrov.
  • Počasie ovplyvňuje aj jej výšku. Počas slnečných a najmä horúcich dní dokáže narásť o 15,24 centimetrov.
  • Mala sa presťahovať do Kanady. Francúzsky prezident Charles de Gaulle dohodol jej dočasné premiestnenie s primátorom Montrealu. V roku 1967 ju mali previesť do kanadskej metropoly, no prevádzkovatelia veže z obavy, že o vežu prídu navždy, zabránili jej presunu.
  • Eiffelova veža je už zadaná. Svoje áno povedala chtiac-nechtiac v roku 2008 Erike La Tour Eiffel, ktorá snívala o sobáši s parížskym skvostom.
  • Spisovateľ Guy de Mauppasant patril k odporcom Eiffelovky a bol jedným z umelcov, ktorí proti nej rázne protestovali. Traduje sa však, že každý deň sa zdržiaval v reštaurácii nachádzajúcej sa priamo v nej. Dôvod bol prekvapujúci. Reštaurácia patrila k miestam, odkiaľ na ňu nebol výhľad.

Fascinujúce čísla

Ak sa rozhodnete pozrieť sa na Paríž z Eiffelovky, pripravte sa na to, že sa vynesiete do výšky približne 300 metrov. Na najvyššie poschodie sa dostanete výťahom, ktorý ročne najazdí 103 000 kilometrov. Nie je podstatné, kedy sa rozhodnete navštíviť Eiffelovku. Na svojom čare nestratí. O vzhľad turistickej atrakcie je postarané vzorne – každých sedem rokov sa premaľuje. Na náter sa spotrebuje približne 60 ton farby, ktorý pokryje 250 000 metrov štvorcových povrchu veže. Jej majestátnosť dotvára 20 000 kusov žiaroviek, ktoré sa rozžiaria každú celú hodinu až na päť minút.

 

Zdroj: pravda.sk, aktuality.sk

Foto: Pexels