Módne trendy nielen v oblečení, ale aj v technológiách

V súčasnosti je trh preplnený všetkým. Chytré telefóny nie sú výnimkou. Čo je však v posledných rokoch trendom je meniaci sa dizajn.

Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi a mnoho ďalších. V roku 2018 máme na trhu také veľké množstvo značiek, že človek kupujúci nový telefón si musí prejsť niekoľkodňovým surfovaním na internete a sledovaním recenzii na Youtube, aby sa vôbec rozhodol, po ktorej značke siahne. Následne môže prísť ďalších pár dilem pri rozhodovaní sa pre konkrétny model.

Najnovšie procesory, kvalitné fotoaparáty, pomer cena/výkon. Nielen toto sú kritériá, podľa ktorých si mnoho ľudí vyberá ten správny smartfón. V súčasnosti je trh preplnený všetkým. Chytré telefóny nie sú výnimkou. Čo je však v posledných rokoch trendom je meniaci sa dizajn. Viacerí fanúšikovia futuristického dizajnu smartfónov s „nekonečným“ displejom sú síce nadšení, no tento trend spôsobil, že sa všetky telefóny začínajú podobať a logo značky tak môže zostať jedinou vecou, v ktorej ich budeme rozlišovať.

Kedy sa začal tento trend? Jedným z prvých pokusov vytvoriť smartfón, ktorého celá predná plocha mala byť pokrytá displejom, bol telefón pomerne neznámej značky. V roku 2014 predstavila spoločnosť Sharp Electronics Corp smartfón Aquos Crystal, na ktorého prednej strane nás nerušilo nič okrem hrubšej brady. Vtedy sa však tento typ displejov ešte neuchytil a najväčší bum prišiel, keď v novembri 2016 spoločnosť Xiaomi predstavila svetu telefón s bezrámikovým displejom – Xiaomi Mi Mix. Nasledovalo rozdelenie spoločnosti na ľudí, ktorým sa to páčilo a boli ochotní za to vysoliť nemastné peniaze a na tých, ktorým to prišlo nepraktické a nevkusné.

Módne trendy nielen v oblečení, ale aj v technológiách

/Aquos Crystal, 2014/

Spoločnosti v tom však mali očividne jasno, keďže nasledovala vlna nových zariadení s takýmto typom displeja. Snáď najväčší úspech zožal model telefónu Samsung Galaxy S8 v apríli 2017. Neskôr v tom roku uzrel svetlo sveta ďalší očakávaný model, iPhone X, ktorý okrem „bezrámikového“ displeja v ňom priniesol aj výrez. A keď sa ľudia ešte nestihli spamätať z jedného trendu – displejov bez rámčeka, na svete bol ďalší – výrez v displeji.

Módne trendy nielen v oblečení, ale aj v technológiách

/iPhone X, 2017/

Aj tento výstrelok si najprv musel prejsť vlnou kritiky, no dočkal sa svojej slávy a takmer všetci súčasní výrobcovia telefónov začali vytvárať podobné výrezy. Je zaujímavé, ako trendy fungujú nielen v textilnej a odevnej móde, ale aj v tej technickej. Nám ostáva len čakať, čo ďalšie prinesie budúcnosť.

 

Foto: phonearena.com, fontech.startitup.sk, digitaltrends.com