Titanic : Pochybenie ľudského faktoru...

Titanic. Tento luxusný parník stroskotal pred 104 rokmi. Ale čo predchádzalo tejto skáze?

14 apríl 1912 23:40

Buchnutie. Veľké buchnutie. Nik nevie, čo to je. Čo sa deje, bohužiaľ, už o 2 hodiny aj 40 minút bola budúcnosť lode spečatená.

Titanic totižto narazil na ľadovec, na ktorý bol upozornený už 6 krát pred nárazom. Titanic ale nedával ľadovcu veľkú pozornosť, lebo chceli byt najrychlejší na svete. Však kto nie? Titanic pri náraze plával najrýchlejšou rýchlosťou a dozorci uvideli ľadovec príliš neskoro. Až keď bol v nespočetnej blízkosti lode.

Na buchnutie horná časť lode skoro ani nezareagovala, ale v podpalubí to vrelo, niektorí dokonca vypadli z postelí pri náraze. Hlavný kurič William Small prikázal, aby sa všetci dostali do kotolne. Bohužiaľ, sa už nedalo, lebo už bola zaplavovaná vodou. Ihneď po náraze sa prišiel kapitán pozrieť, čo sa stalo. Nemohol uveriť svojim vlastným očiam a nechal zmobilizovať loď.

Ale prečo toľko ľudí zomrelo na Titanicu? Prečo sa nedostali do záchranných člnov? Ľahká odpoveď. Nebol ich dostatok. A najväčšia irónia je, že nacvičovanie záchrannej akcie pri potápaní lode bolo 14. apríla zrušené z neznámych dôvodov. 5 minút pred polnocou vydáva kapitán Smith rozkaz. Rozkaz znie „ženy a deti prvé!”. Tento rozkaz je podľa lodných zvyklostí zaužívaný. O pol jednej ráno sa začali prvé člny plniť deťmi a ženami.

Do 2.05 pomáhal kapitán Smith a celá pracovná sila lode ľuďom dostať sa do posledných záchranných člnov a snažili sa zachrániť ich čo najviac. Potom im povedal následovné: „Spravili sme, čo sme mohli, teraz sa riaďte podľa pravidiel mora, ste tu sami za seba."

O 2:20 hodine zmizol Titanic pod hladinou. Nikde nič, len voda a jeden ladovec. A ľudia vo vode. Väčšina ľudí zomrela do 15 minút vo vode, ale našli sa aj výnimky, ktoré prežili túto mrznúcu vodu. Kto nakoniec zachránil ľudí z Titanicu? Loď menom Carpathia ktorá bola v danej chvíli najbližšie k Titanicu. Plavila z New Yorku do Gibraltárskemu prielivu.

O 4:10hod. priplávala Carpathia k záchranným člnom a začali nasadať ľudia na palubu. Z celkového počtu ľudí, ktorý sa plavil nepotopitelným Titanicom prežilo niečo cez 600 ľudí.

Titanic sa nakoniec našiel nakoniec pred 30 rokmi a leží v Atlantickom oceáne.

Titanic : Pochybenie ľudského faktoru...

Titanic leží približne niekde tu. Celé potopenie Titanicu nemuselo byť. Titanic sa dá posudzovať ako ukážka ľudskej ľahostajnosti a pochybenie ľudského faktoru.

 

Foto: www.travelandleisure.com