Muž Divočiny. Príbeh o človeku, ktorý prežil neprežitelné

Veľa ľuďom keď sa povie muž divočiny, tak príde na myseľ tarzan. Ale tento článok o chlapovi, ktorý prežil neprežitelné, vám zmení názor.

Rozprávam o Hughovi Glassovi. Hugh Glass bol lovec, kožušinový predajca a najmä prieskumník. Narodil sa v roku 1780 v Pennsylvánii a jeho otcom bol lokálny farmár. Od malička bol ale Hugh niečim iným ako pracovníkom na poli, nemal záujem pracovať na poli, tak sa nechal povolať ako námornik. Na lodi ktorej robil, ho prekvapilo šťastie v neštastí, prepadli ju piráti na čele s Jeanom Laffitom. Jeanovy sa Hugh ihneď zapáčil, a preto mu dal navýber. Buď skočí cez palubu alebo sa pridá k pirátom. Odpoveď bola jednosmerná a odvtedy bol Hugh právoplátnym pirátom.

Ale to nebolo to vysnívané, čo Hugh chcel, takže pri najbližšej príležitosti pri pobreží Texaského pobrežia sa so svojím parťákom stráca z lode. To, že mali šťastie je asi jasné. Kým sa dostali do Kansasu neboli žiadne ťažkosti. Ale na každého sa varí voda a onedlho ich zajala na území Kansasu skupinka Indiánov z kmeňa Paunwee a oboch začali mučiť.

Hughov parťák nemal toľko štastíčka pri sebe ako on a nakoniec skončil ako zhorený ohorok do tla. A už šiel rad na Hugha, ktorý bol kludný ako Angličan a zo všetkého vyšli veci následovne tak, že Hugh bol do piatich minút začlenený do kmeňu.

Hugha Glassa stvárňuje vo filmovej adaptácií Revenant  Leonardo DiCaprio

Po odchode od Indiánského kmeňu sa v roku 1822 pridáva  do skupinky prieskumníkov Skalnatých lesov na čele s Generálom Ashleym. Pre Generála Ashleyho to bude už druhá výprava. Práve pri tejto výprave je Hugh Glass tým chlapíkom, ktorý prežil nemožné a má právo byť zapísaný v americkej historií. Na výpravu zaútočil kmeň Siuxov a po prestrelke, ktorú obrátili vo svoj prospech, rozdal veliteľ oddielu rozkaz, aby sa každý držal pokope.

A samozrejme, to by nebol Hugh, ak by nechodil sám. A to sa mu stalo osudným. Zautočila naňho medvedica s dvoma mládatami. Hugh stihol reagovať na každý podnet a vystrelil na medvedicu. Trafil ju, ale, bohužiaľ, nie smrteľne a medvedica ho pred smrťou doslovne dotrhala.

Ale Hugh sa nevzdáva, a keď sa každému daný deň zdá byť mrtvy, tak na druhý deň dáva o sebe aspoň troška vedieť s preseknutým krkom, že žije. Ale výprava nemohla stáť na jednom mieste, lebo to bolo pre nich nebezpečné. Takže kapitán Henry nechal urobiť pre Hugha nosidlá a muselo sa pokračovať. Ale nosiť skoro mŕtvolu na sebe a držať sa v tempe je ťažké, takže museli sa dvaja ľudia obetovať a ostať s Hughom zatiaľ, čo druhá skupina postupovala. Tými dvoma boli Jim Bridger a John Fitzgerald. Aj keď sa  to nemohlo nazvať ako obetovanie, keď im náčelník výpravy ponúkol väčší plat, ak ho zakopú a urobia mu aspoň hrob.

John a Jim začali čakat. Ale Hugh nie a nie zomrieť. Hugh totižto bojoval. Nebolo to vidieť zvonka, ale vo vnútri prežíval ťažký boj. A kedže John už nemal záujem čakať, tak prehovoril Jima Bridgera a nechali ho samého polomŕtveho. Ale predtým spravili jednu vec, ktorú im Hugh nikdy neprepáčil. Ukradli mu pušku, nož, prach, však prečo by to všetko potreboval, keď zomrie do troch dní…. Ale Hugh sa začal pomaly dávať dokopy. A keďže bol neskutočne hladný a smädný, tak sa preplazil k prameňu. Tam rozmlátil bobule zmiešal s vodou a takto sa mu podarilo na chvíľu zasýtiť.

Ráno keď sa zobudil videl od seba asi 3 kroky štrkáča. Podarilo sa mu ho zabiť s kameňom a zjedol ho za surového stavu. Hneď mal v sebe aspoň troška kalorií a energie. Začal sa plaziť a snažil sa dostať do najbližšej pevnosti Kiowa. Hugh sa už naučil nejak sa zaobstarať a potom to prišlo. Asi najväčšie jedlo, aké videl, Bizonie mláďa a okolo neho vlci. Počkal kým vlci dojedia a hneď šiel aspoň pre trocha mäsa.

Po čase sa už Hugh nemusel plaziť a denne prešiel niekoľko míľ a až neskôr sa dostal Siuxom do ruky. Indiáni ale ihneď začali obdivovať jeho statočnosť a silu, ktorú vypotreboval počas neskutočného trápenia. Indiáni ho dokonca doniesli do pevnosti Kiowa, kde sa pridal k sedemčlennej skupinke, ktorá mala namierené do pevnosti Henry.

Loď, na ktorej bola sedemčlenná skupinka, však prepadli Arikarovia a prežili len dvaja ľudia. Jedným z nich bol Hugh. Dostal sa do pevnosti Tilton a tam si každý vypočul s nadšením a záujmom jeho príbeh, čím si musel prejsť, ale nik z nich nebol ochotný ísť s Hughom do pevnosti Henry za jeho starými známymi. V Tiltone dostal muškétu a vačok sušeného mäsa. Vďaka jeho skúsenostiam sa mu podarilo počas výpravy získať ďalšiu potravu. A asi po štyroch týždnoch sa dostal do pevnosti Henry. Nikto neveril, ten človek ktorý došiel bol duch, nebola to živá postava. Každý si to myslel, ale až potom začal Hugh hovoriť a namiesto radosti, ktorú mali ďalší, mal Jim Bridger strach. Ale Hugh bol namierený na Johna Fitzgeralda, nie na Jima Bridgera, takže Bridgera iba sfackal a nareval naňho. A možme byť radi, že len tak spravil, lebo Jim Bridger je doteraz legenda Západu. Lenže Fitzgerald nikde. Fitzgerald tam nebol. Fitzgerald totižto potom čo sa dozvedel, že Hugh žije sa pridal do armády Spojených štátov. Takže ako odobrenie mu bolo daných 300 dolárov a bola mu vrátená puška. Hugh Glass ďalej pokračoval v preskumávaní lesov, a tak sa v roku 1833 s ďalšími dvoma prieskumníkmi vydal do lesov, ale nevedeli, že ich sleduje skupinka Arikarou a nakoniec si smrť dobehla aj Hugha.

 

Foto: Facebook