Martin Luther King: Vízia, Boj, Víťazstvo.

Mám sen o tom, ako moje štyri malé deti budú jedného dňa žiť v krajine, kde nebudú posudzované podľa farby pleti, ale podľa ich charakteru.

Dnešný článok je o človeku, ktorý hladel na dobro vačšiny ako na dobro menšiny, o Martinovi Lutherovy Kingovy. Je to veľká osobnosť v afroamerickej histórii, a pravdupovediac, môže to byť vzor pre každého z nás v aspekte toho, aby si išiel každý za svojím snom.

A kto to bol ten Martin Luther King? Martin Luther King sa narodil v roku 1929 v Atlante do rodiny Reverenda Martina Luthera Kinga seniora. Martin Luther King Jr. si už išiel od študentských čias za svojim a v roku 1948 si dorobil titul bakalára zo sociológie a v roku 1951 z teológie. A ako neúnavné si išiel pre omnoho viac diplomov, tak v roku 1955 si dorobil PhD zo systematickej teológie v Bostone.

Dva roky pred jeho doktorátom sa stal pastorom v baptistickom kostole. Áno, bol to on ktorý viedol v roku 1955 bojkot verejnej dopravy potom, čo daná Rosa Parkerová (patrila k najznámejším aktivistkám za občianské práva), odmietla uvoľniť svoje miesto v autobuse bielemu občanovi. Bojkot trval neskutočných 382 dní. To pre M.L Kinga znamenalo veľa vandalizmu pri jeho dome. Počas tohto obdobia bola do jeho domu hodená bomba.

Prečo Rosa Parkerová odmietla uvoľniť svoje miesto bielemu občanovi? V tých časoch boli autobusy rozdelené na skupiny. Vpredu iba biely vzadu čierny. A ak nebolo miesto pre bielu osobu obsadené a sadol si tam občan čiernej rasy, tak ste bielemu občanovi museli uvoľniť miesto.

A po incidente v autobuse už išlo všetko veľmi rýchlo.

V roku 1957 Martin Luther King a ďalší 4 ľudia, ktorými sú Joseph Lowery, Fred Shuttlesworth, Bayard Rustin a Ralph David Abernathy, založili neziskovú organizáciu pre ochranu občianskych práv. Jej lídrom bol Martin Luther King. Snažili sa touto organizáciou povzbudiť nenásilné protesty černochov. Luther nikdy nechcel krv a chcel bojovať bez násilia, takáto bola aj mienka o organizácií.

Vtedajší Americký prezident Lyndon B Johnson s vodcami afroamerických hnutí. 

organizácia má názov Southern Christian Leadership Conference v skratke [SCLC]

V Roku 1963 sa udiala jedna vec, ktorá sa traduje dodnes. „Mám sen, že jedného dňa budú moje štyri deti žiť v štáte, kde nebudú posudzované podľa farby pleti, ale podľa charakteru," toto vyslovil Martin Luther King vo svojom prejave, ktorý si vypočulo neskutočných 250 tisíc ľudí.

V rokoch 1964 až 1965 si Černosi vybojovali svoje práva. Americký prezident Lyndon Johnson prijal zákon o volebnom práve a občianskych právach.

Nuž ale niekto sa s tým nevedel zmieriť, a preto si niekto v roku 1968 najal nájomného vraha na Martina Luthera Kinga. Bol zabitý na balkóne počas svojho pobytu v moteli “Lorraine”.

Vrahom bol James Earl Ray, ktorý bol za tento čin odsúdený na 99 rokov väzenia.

 

Prikladám ešte video, v ktorom Martin Luther King opisuje, že má sen.

 

Foto: marieclaire.fr                              Video: YouTube