V máji sa prebúdza nielen príroda, ale i láska

Už je to viac ako týždeň, odkedy k nám zavítal máj. Vo vzduch cítime vôňu rozkvitnutých čerešní a s nimi, podvedome či vedome, aj lásku. Tento neobyčajný obyčajný mesiac si spájame s večernými prechádzkami, bozkami pod čerešňou ale aj veľmi milými tradíciami...

Mesiac máj si nezaslúžil prívlastok „mesiac lásky" iba tak. V tomto období sa prebúdza všetko k životu a svet žiari sýtymi farbami jari ako nikdy predtým. S kvetmi kvitne príroda v podobe lásky aj v nás a to nás povzbudzuje k tomu, aby sme si začali prejavovať lásku navonok.

Chlapi, poďme postaviť máj

V minulosti a v niektorých oblastich aj teraz sa dievčaťu vyznávala láska tým, že jej frajer alebo spolužiaci postavili pod oknom máj. Táto tradícia sa zvykla dodržiavať najmä v dedinách. Postaviť máj ale nebolo také ľahké. Za vyrubaný stromček chlapci platili časom stráveným prácou v urbári (pôda vo vlastníctve) a taktiež peniazmi alebo pár fľašami pálenky. Práve preto táto tradícia už nie je toľko rozšírená. Máj síce stojí v každej obci, ale len pred máloktorým domom.

Pobozkajme sa pod čerešňou

Prvomájové bozky sú u párov veľmi obľúbené. Však čo je romantickejšie ako pobozkať sa pod voňavou kvitnúcou čerešňou? Vraví sa, že ak je pod týmto čarovným stromom dievča na prvého mája pobozkané, bude mať dostatok lásky a krásy po celý rok. Možno na to nie je neskoro ani teraz.

Milujme sa, ale so svadbou počkajme

Aj keď je máj veľmi romantický mesiac, vraví sa, že vydávať sa v tomto období je veľmi riskantné. Táto povera má svoju históriu. Naši predkovia vychádzali najmä z predpokladu, že žena po svadbe skoro ihneď otehotnie.  Dieťatko by sa teda narodilo v zime a v tej dobe to nemuselo prežiť. V máji sa na dedinách taktiež zvykli obrábať polia a na svadbu skoro nikdy nebol čas, tak vydávanie a ženenie sa nechávali na iné mesiace. V každom prípade, risknúť svadbu v máji môže hocikto. ;)

Prejavme si lásku aj inými spôsobmi

Láska je síce výstižný, ale veľmi všeobecny pojem, lebo nepoznáme len jeden typ lásky. V máji nepotrebujeme bozky pod čerešňou nato, aby sme niekomu ukazali, že ho máme radi. Každý úsmev, milé slovo aj pomoc je prejavom lásky. Lásku nenájdeme iba medzi mužom a ženou, ale aj v rodine a priateľoch. Myslím, že ani Deň matiek sa neoslavuje v máji bezdôvodne.

Láska by sa nemala prejavovať iba vtedy, keď všetko naokolo kvitne, ale každý jeden deň. No v máji ju môžme dať najavo o to intenzívnejšie. A nie iba bozkami...

V máji sa prebúdza nielen príroda, ale i láska


Foto: Matipupa